Akaryakıt istasyonları zararda! Acil çözüm bekleniyor

Akaryakıt istasyonları sürekli artan fiyatlar karşısında zarar ediyor.

1104
Akaryakıt istasyonları zararda! Acil çözüm bekleniyor

Akaryakıt istasyonlarının sürekli artan fiyatlar karşısında zarar etmektedir.
Kârlılık oranlarının günden güne düşmektedir.
Sektör paydaşları olarak gerileme ve tekrar zarar hanelerini görmeye başladık” 
 REKABET ORTAMI BOZULDU
Evrakı kullanılmış olan yakıtların TIR kamyon garajlarında istasyonlardan en az yüzde 15-20 oranında daha düşük fiyatlarla satıldığını gözlemliyoruz. Bu da sektörün rekabet ortamını bozuyor. İstasyonlar bunu yapanlarla rekabet edemiyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için lastik tekerli tüm araçlar TIR kamyon dâhil istasyon dışından yakıt almamalı, almak zorunda olan şantiye araçları kapasite raporuna tabi tutulmalı. Kapasitesinin üzerinde hiçbir şekilde yakıt almasına müsaade edilmemesi ki kaçakçılığın önüne geçelim” diye konuştu.
KÂR MARJI YÜZDELİK OLARAK BELİRLENSİN
Döviz kurunda son dönemlerde yaşanan artışlardan sonra istasyonların zarar ettiğini dile getiren Demir, şunları kaydetti: “Mersin’den depodan çektiğimiz akaryakıt için ödediğimiz nakliye tutarının sadece binde 2’sini maliyete yansıtabiliyoruz. Akaryakıt depolarının olmadığı illerde nakliye maliyetini fiyatlara yansıtamıyoruz. Bu kentlerde kara yoluyla yapılan taşıma ile her litre başına 60-70 kuruş ödeyen istasyonlarımız zarar ediyor. EPDK tarafından bu maliyetlerin fiyatlarına yansıtılması istiyoruz. Öte yandan tüm maliyetlerimiz yüzdelik olarak artarken kar marjlarımız TL olarak sabit kaldı. Akaryakıt litre fiyatı 20 lira iken de kar marjımız sabitti, 30 liranın üzerine çıktığında da aynı oranda kaldı. Kârımız TL’den yüzdeliğe dönüştürülmesi ile zarar ortadan kalkacaktır.”
ZAM, DUYURUSU YAPILDIĞI ANDAN İTİBAREN UYGULANMALI
“Sektörde zam haberleri 1-2 gün öncesinden öngörülebiliyor. İnsanlarımız da bunu duyunca istasyonlara gidip akaryakıtını zamsız tarifeden alıyor. Biz de satmak zorundayız. Ancak o gün biten akaryakıt diğer gün gelen zamla almak zorunda kalıyor.Yani sattığımızın yerine değil kâr, aynı parayla dahi alamıyoruz. Bu uygulama başka hiçbir sektörde uygulanmıyor. İstasyonlar dışında herhangi bir işletmede böyle bir şey yaşanmıyor.
Bunun için zam, duyurusu yapıldığı andan itibaren uygulanmalı ki zarar ediyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.