Altın fiyatları gaza bastı!

Banka krizi sonrası tahminler değişti: 1.500 TL sesleri yükseliyor...

750
Altın fiyatları gaza bastı!

Altın fiyatları ABD’li bankaların iflas açıklaması ile 1.5 ayın zirvesine çıktı. Ons altın desteğini alan gram altın fiyatı 1.167 liraya kadar yükseldi. Altın fiyatları için bir başka kritik haber 15.30'da ABD’den gelecek. Piyasadaki hareketlilik ile altın tahminleri de değişti. Citi, tahminini yüzde 3,8 artırarak 1900 dolar seviyesine yükseltti. Piyasa uzmanı İslam Memiş ise altının gram fiyatı için o seviyeleri işaret etti. İşte güncel gram, çeyrek, 22 ayar bilezik ve Cumhuriyet altını fiyatı.Altın fiyatları geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalarla düşüşe geçmişti. Piyasalarda 22 Mart’ta yapılacak toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına gidilmesi olasılığı yüzde 80’e çıkarken altın ise tahvil faizleri ve dolar endeksindeki yükselişin baskısıyla 1.810 dolara geriledi. Ancak altın fiyatlarında, ABD’deki banka iflaslarının ardından 3 Şubat sonrasında en yüksek seviye görüldü. Ons altın 1918 dolara çıkarken, gram altın fiyatı ise 1.185 liralık rekoruna daha da yaklaşarak 1.167 liraya yükseldi. Şu sıralar ise ons altın 1907 dolar, altının gram fiyatı ise 1.161 TL seviyesinde bulunuyor.14 Mart 2023 Salı günü çeyrek altın fiyatı 1.897 TL, Cumhuriyet altını 7.913 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 1.137 TL’den değerleniyor.
ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?
SVB nin tahvil pozisyonlarındaki kaybını karşılayacak teminatı bulamaması ve hisse satması müşterilerin bankadan yüklü çıkış yapmasına ve nihayetinde de bankanın iflasına sebep oldu. Piyasalar 2008’de yaşanan krizi hatırlayarak buna benzer bir sürecin yaşanması olasılığına karşı panikledi ve risk iştahı düştü. Güvenli liman olan altına talep arttı.
Altının yükselişinin önünü açan bir diğer gelişme ise Fed’in bankacılık sisteminde yaşanan bu süreci kontrol altına almak için faiz artışına ara vereceği düşüncesi oldu. Piyasalar hem sürecin dikkatle takip edilmesi hem de ekonomide yavaşlama riskinin bu gelişme ile daha da artması karşısında Fed’in bir süre beklemede kalacağı görüşünde.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.