Bayramiçi Beyazı Fidan Sertifikasyon Tescili Yapıldı.

Cumhuriyetimizin 97. Yıl dönümü sevinciyle birlikte Bayramiçi Beyazı fidan sertifikasyonu  tescilinin sevincini  bir arada yaşamaktayız. Alplerden sonra dünyada en fazla oksijen deposu olan kazdağlarımızın kuzey yamaçlarında yetiştirilen Bayramiç Beyazının coğrafi işaret tescilinden sonra Bayram

1450
Bayramiçi Beyazı Fidan Sertifikasyon Tescili Yapıldı.
VİDEO HABER

BAYRAMİÇİ BEYAZI
Cumhuriyetimizin 97. Yıl dönümü sevinciyle birlikte Bayramiçi Beyazı fidan sertifikasyonu  tescilinin sevincini  bir arada yaşamaktayız. Alplerden sonra dünyada en fazla oksijen deposu olan kazdağlarımızın kuzey yamaçlarında yetiştirilen Bayramiç Beyazının coğrafi işaret tescilinden sonra Bayram içi Beyazı fidan sertifikasyon tescili de gerçekleşmiş bulunmaktadır.
Bayramiç, doğası ve mitolojisiyle özel bir yere sahiptir. İlk olarak Antik çağlarda yerleşilmiş olan yöre, 1308’de Karesi Beyliği, 1356 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bu dönemde yöreye verilen, bayram yeri anlamına gelen “Bayram İçi” ismi, zamanla “Bayramiç’e” dönüşmüş, 1902 yılında ilçe olmuştur.
İlçemizin eski adı olan bayramiçi isminin fidan tescili ile birlikte Bayramiçi Beyazı 1, Bayramiçi Beyazı 2, Bayramiçi Beyazı 3, Bayramiçi Beyazı 4 olarak sertifikalı fidan tescili müracaatımız bugün itibariyle tescillenmiştir. İlçemizin geçmişteki adını günümüzde özel bir tarımsal ürünümüzle yeniden yaşatmanın sevincini yaşıyoruz.
Bayramiçi Beyazı Kazdağlarının eteklerinde bulunan Bayramiç ilçemizde endemik bir tür olarak yetiştirilen ve bugünden itibaren bölgemizde tescillenmiş yegane fidan özelliği taşımaktadır. Bu değeri ülkemize katmanın mutluluğu içerisindeyiz. Her zaman üretimden yana olduğumuz çiftçinin kazanmasından yana olduğumuzu ve çiftçimizin değerini arttırmak için elimizden geleni bu güne kadar yaptık bugünden sonrada durmadan yapmaya devam edeceğiz.
Bayramiçi Beyazı nın Bayramiç ten tüm dünyaya bizlerin öngördüğü isimle yayılması en büyük mutluluğumuzdur. Bayramiçi beyazı bir şeftali çeşidi değildir bir nektarin çeşididir. Kendine has şekli rengi, kokusu ve aroması bulunan Kazdağlarımızın altın değerlerinden sadece bir tanesidir. Bayramiçi Beyazı fidanlarının yıllardan beri sertifikasız üretiminin eksikliğini bugünden itibaren gidermiş olacağız. Bayram içi fidanlarımızın sertifikalı üretilmesiyle çiftçilerimiz daha güvenilir fidan alım satımı veya üretimini gerçekleştirebileceklerdir. Yıllardır bayramiçi beyazını üreten çiftçilerimiz fidanları sertifikalı olmadığı için kurdukları bahçelerden destek alamıyorlardı. Bugünden itibaren kurdukları her bayramiçi beyazı bahçesinde sertifikalı fidan desteğini alabilecekler.  Üreticimize destek olmaktan mutluyuz. Sertifikalı fidan ile kurulan bahçelerin dekar başına 280 tl ödemesi bulunmaktadır. Birçok çiftçimiz yeni bahçeler tesis etmek için bu güzel haberi beklemekteydiler. Bayramiçimizde artık bayramiçi beyazı bahçe tesislerinin önü açılmış bulunmaktadır. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmanın gururunu yaşıyoruz.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü ile Bayramiç Ziraat Odası olarak yürüttüğümüz ortak çalışmamız sonucunda ilk meyvesini vermiştir. Bu bağlamda her iki kuruluşumuzun emekleri için teşekkürlerimizi bir borç biliriz.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz beyfendiye Meyvecilik bölümünde teknik sorumlu olan saygıdeğer hocamız Dr. Mehmet Emin Akçay beyfendiye ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünden Kader Aktaş hanımefendiye Fidan tescili alımında desteklerini esirgemeyen Muhsin İnceer oğlu Yüksek Ziraat Mühendisi Mustafa İnceer beyfendiye çabalarından dolayı teşekkür ederiz.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde görevli Sayın Dr. Onur Sinan TÜRKMEN hocamız ile doku kültürü tekniği ile fidan üretimimize başlamış bulunmaktayız. Fidan üretimimizi hızlı bir şekilde arttırmak için modern teknoloji ve bilimi takip ederek bu teknik ile hastalıktan ari  maksimum fidan üretimini birim aladan gerçekleştireceğiz.
Cumhuriyetimizin 100. yılında daha büyük işler başarabilme azim ve kararlığındayız. Bu başarının en büyük mimarı her zaman bizlere inanan ve güvenen üreticilerimiz olmuştur.  Tüm üreticilerimizi saygıyla selamlıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=rzLMg4OKf1U



Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.