Çtso Ortak Komite Toplantısı Yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı.

684
Çtso Ortak Komite Toplantısı Yapıldı

21 Meslek Komitesinin Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ortak Komite toplantısının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Sayın Meclis Başkanım, Çok Değerli Komite ve Meclis Üyeleri,
Konuşmama,  bundan sonraki tüm toplantılarımızın bu şekilde yüz yüze olması, salgının ve olumsuz etkilerinin hayatımızdan tamamen çıkmış olması dileklerimle başlamak istiyor ve sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına sevgi ile selamlıyorum.
Biliyorsunuz, senede iki defa kanun gereği ortak komite toplantısı yapmamız gerekiyor. Bu toplantılar Mart ve Eylül aylarında yapılıyordu. Bunu iki ay gecikmeli yaptık. Çünkü yüz yüze yapmak istedik. Bugün de hepimizin bir arada olduğu için mutlu olduğumu ifade etmek isterim.
İnşallah önümüzdeki haftadan itibaren her hafta Yönetim Kurulu toplantımızdan önce bir meslek grubu ile bir araya geleceğiz. Toplantılara ben ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım katılmaya çalışıyor. Meslek grubu üyelerimizle direkts Yönetim Kurulu olarak daha interaktif çalışmak için verimli oluyor o toplantılar. Önümüzdeki ay da geçmişte yaptığımız gibi her ay Komite Başkanları ile bir araya geleceğiz.
Sizleri kısaca son Meclisten bu yana faaliyetlerimiz ve güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmek istiyorum.
15-22 Nisan tarihleri arasında İlimizde de çeşitli etkinliklerle Turizm Haftası kutlandı. Biz de Oda olarak katılım sağladık.  Salgından en fazla etkilenen turizm sektörünün bu sezondan bol bereketli kazançlarla çıkmalarını diliyorum.
“İLİMİZDE LOJİSTİK VE ULAŞIM FAKÜLTESİ KAZANDIRMAK İÇİN LOBİCİLİK ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısını Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirdik. TOBB Çanakkale Akademik Danışmanımız Prof. Dr. Selahattin Kanten ile bir görüşmemiz oldu. Bugün de Yönetim Kurulumuza bir sunum gerçekleştirdi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale’mizin lojistik olarak çok daha farklı bir yerde olduğu düşüncesiyle İlimize Lojistik ve Ulaşım Fakültesi kazandırmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Lobicilik için sizlerin her birinin desteğine ihtiyacımız var. Özellikle Şerif Başkanımın desteğine ihtiyacımız var. Biz Çanakkale’de olmasını arzu ediyoruz. Burada fiziki ihtiyaçlar binamız, her şeyimiz hazır. Selahattin Hoca’da Türkiye’de sadece İstanbul Üniversitesi’nde olduğunu söyledi. İkincisini de inşallah şehrimize kazandırmak istiyoruz.
Üyemiz Agonya Fuarcılık bu yıl 07-12 Eylül 2022 tarihlerinde Kepez Pazar Yerinde Tarım Fuarı gerçekleştirecekler. Onunla ilgili ziyaretleri oldu. Biz de seve seve İlimizin ürünlerinin tanıtımı ve aynı zamanda üyemiz olduğu için destek sözünü verdik.
Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katılımları ile düzenlenen Çanakkale Kara Savaşlarının 107.yıldönümü törenlerine katıldım. Gerçekten çok iyi yönetilen bir Alan Başkanlığımız var.  Benim katıldığım en güzel törenlerden biriydi. Huzurlarınızda Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir Beyi ve ekibini kutluyorum. Gerçekten tanıtımda çok büyük faydaları oluyor.
Akaryakıt sektörünün sorunları ile ilgili Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Bey, akaryakıt ve otogaz bayilerine getirilen teminat yükümlülüğünün işletmeleri zor duruma soktuğunu belirterek bir açıklama yaptı. İrili ufaklı birçok akaryakıt bayisi var. Bunlardan ciroları nezdinde teminat istiyorlar. Paraya erişimin bu kadar zor olduğu bir dönemde bu uygulamanın haksız bir rekabet getireceğine inanıyorum.
Her yıl Nisan ayında 1915 olayları etrafında asılsız ve oldukça hayasız bir şekilde çıkarılan soykırım iddiaları yine gündeme geldi. Şerefli tarihimizde hiçbir zaman soykırım olmamıştır. Gazi Meclisimizde böyle bir iddianın gündeme gelmesini şiddetle kınıyorum ve bu konuda da Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak açıklamamızı yaptık. Sizin de aynı düşüncede olduğunuzu düşünüyorum.
Ziraat Bankası Balıkesir Bölge Müdürü Canay Demirbel ve bankanın Çanakkale Merkezdeki şube müdürleri ziyaretimize geldiler. Yönetim Kurulumuzdan da katılan arkadaşlarımız oldu. Tarıma yönelik yeni kredi paketleri hakkında bilgi verdiler. Gerçekten ödemesiz dönemler var. Sıfır faizle uzun vadeli krediler var.
Ezine Gıda İhsas OSB’de ilk fabrikanın temel atma törenine katıldım. Üyemiz Troya Petfood Evcil Hayvan Yem ve Gıda Sanayi Ltd. Şti’nin yeni yatırımlarının kendilerine ve İlimize hayırlı olmasını diliyorum. Evcil hayvan kedi, köpek maması üretecekler. Hızla da devam ediyor inşallah Ezine’de yatırımlar iki, üç sene içerisinde 52 tane fabrikaya yükselecek.
“ÇANAKKALEMİZİN 9. COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ BAYRAMİÇ ZEYTİNYAĞI OLDU”
Çanakkale’mizin 9. Coğrafi işaretli ürünü Bayramiç Zeytinyağı oldu. Tescil sürecine Oda olarak biz de destek vermiştik. Bayramiç Ziraat Odamıza da girişimleri ve yoğun gayretleri için çok teşekkür ediyorum. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ı kutluyorum. Sadece Bayramiç’te 4 tane tescilli coğrafi işaretli ürünümüz var. Bayramiç Beyazı,  Bayramiç Elması, Tahin Helvası ve Zeytinyağı oldu. İlde 9 olan coğrafi işaretli ürün Bayramiç’te 4 oldu. Mesela Biga’da hiç yok Şerif ağabey. İsmail Pehlivan’ın bu konuda katkısı büyük.
Değerli arkadaşlar,
Enerji maliyetleri tüm sektörlerin rekabet gücünü kırıyor, tüketicileri de zorluyor. Bu konuda bir açıklama yaptım. Sanayinin tükettiği doğalgaz fiyatı 2021 başından bu yana % 568, elektriğin ise yine aynı dönemde % 323 arttı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile daha da artan enerji fiyatları Ülkemiz için pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bu maliyet artışı fiyatlara yansıyınca piyasalarda hem belirsizlik hem tedarik sorunu yaşandı. Dışa bağımlılığımızı azaltacak alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemizden başka çözüm yok maalesef. Biz burada bir aileyiz sizinle paylaşmamda hiçbir sakınca yok. Mevcut içerisinde bulunduğumuz Oda’nın elektrik faturası bir buçuk yıl önce 18.000 – 20.000 civarında gelirken geçen ay 93.000 TL geldi. Biz de Allahtan kur artışından önce çatımıza elektrik paneli uygulamasını gerçekleştirdik. Artık yazışmalar devam ediyor, fiziki olarak tamamlandı. İnşallah bu ay sonu kendi güneş enerjimizden faydalanacağız.
“ÜYELERİMİZİN ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELERİNE DESTEK OLMASI AÇISINDAN KOSGEB’İN YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMINI İNCELEMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUM” 
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli stratejilerin oluşturulması ve kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı açıklandı. Son 12 ay içinde toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmeler için elektrik motorları etüt hizmeti desteğinden verimlilik arttırıcı giderler desteğine 400.000 TL Üst limitli destekler mevcut. Bu GMKA’da da var. Şirkete geliyorlar, şirketin enerjiyi doğru kullanıp kullanmadığına veya aynı enerjide daha fazla üretim yapması konusunda bir rapor sunuyorlar. KOSGEB’in çalışmaları için sekreteryamıza başvurursanız biz de aracı oluruz. Gerçekten bu desteklere üreticimizin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.  
Bir güzel destek de elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarına geldi ve hibe programı yayınlandı. Şimdi desteklerde 250.000 TL’ye kadar destek sağlanabilmekte.
Ayrıca yeşil hizmetler alanındaki ihracat da ilk defa “hizmet ihracatları destekleri” kapsamına alındı. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve iklim değişikliği alanlarında verilecek danışmanlık, teknik destek, belgelendirme hizmetleri bu kapsamda değerlendirilecek.
Biraz da ihracat ile ilgili rakamlardan bahsetmek istiyorum. Geride bıraktığımız Nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olarak ve tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olarak açıklandı. Bu sevindirdi bizi. Ancak enerjide dışa bağımlı olduğumuz için en büyük kalemde ithalatımızda bu oran  %34,9 oranında artışla 29 milyar 466 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat %21,7 oranında artışla 83 milyar 565 milyon dolar, ithalat  %40,1 oranında artışla 116 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti
“ENERJİ KALEMİ, 7,7 MİLYAR DOLARLIK PAY İLE İTHALATIMIZDA ÖNEMLİ BİR YER TUTMAYI SÜRDÜRÜYOR. SAVAŞ, ÖZELLİKLE İTHALAT MALİYETLERİNDE CİDDİ ARTIŞA NEDEN OLUYOR, ÜRETİMİN ÖNÜNDE BİR RİSK OLARAK DURUYOR. YÜKSEK ENFLASYON DA YATIRIMCI İÇİN AYRI BİR RİSK.”
Bir ay önce TOBB’da Rifat Başkan Yönetim Kurulu Başkanları ile bir toplantı yaptı. Rifat Başkan’ın ifadesi şu yönde Türkiye’de ve Dünya’da seçim yıllarında piyasaya para pompalanır. Bunu her iktidar yapar Dünya’da da, Türkiye’de de. Yine aynı şeyi ön görüyor Rifat Başkan. Bu para pompalamasının da enflasyona yol açacağını, önümüzdeki dönemde de fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalacağımızı ifade etti. Ulusal Süt Konseyi’nin özellikle sütte açıkladığı fiyat süt ve süt ürünlerinde gerçekten ikinci bir artış olacağını gösteriyor. Bunları önümüzü görmek açısından paylaşmak istiyorum. Herkes yatırımına ve ticaretine dikkat etsin arkadaşlar.
Birazda GESTAŞ’ın zamları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Ben sizler adına Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak GESTAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu’nda bulunuyorum. GESTAŞ’ın politika malzemesi yapılması gerçekten çok üzücü bir şey. Ben buranın Yönetim Kurulu’ndayım her Yönetim Kurulu toplantısına da katılıyorum. Sanki köprü fiyatıyla biz onu denkliyormuşuz gibi algılanıyor. Bu şirketin %100’e yakını İl Özel İdaresinin yani Çanakkale halkının. Bu şirket Çanakkale halkının boğazlara veya adalara gitmek için vatandaşlara hizmet etmek için kurulmuş. Giderinin %50’sinden fazlası akaryakıt olan GESTAŞ’ın 2020-2022 yılı periyotta akaryakıt maliyetinin artışı %480 arkadaşlar. Yine aynı dönemde GESTAŞ’ın fiyat güncellemesi %115 arkadaşlar. Politika malzemesi yapılması gerçekten hoş değil ama konuşulacaktır, ben sizleri aydınlatmak istedim.
Değerli Komite ve Meclis Üyelerimiz, 13 Nisan’da yaptığımız son toplantımızdan bu yana Odamıza 49 yeni üyemiz katılırken, 13 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını sildirdi. 8540 üyeli bir aileyiz bugün.
Bu büyük ailenin başarılı bir Voleybol Takımı  var ve onlar da bugün aramızdalar. Namağlup olarak turnuvayı tamamladılar ve şampiyon oldular. Takım oyuncularımızı bir kez daha huzurlarınızda tebrik ediyorum. Birazdan hediyelerini takdim etmek üzere buraya davet edeceğiz.
Sözlerime son verirken de sağlıkla, hep yüz yüze görüşmek dileği ile tüm üyelerimize hayırlı işler, bereketli kazançlar diliyorum.”
Müşterek Komite toplantısının açılış konuşmasının ardından 2021-2022 Çanakkale Kurumlararası 2. Troya Karma Voleybol Turnuvasında şampiyon olan ÇTSO Voleybol Takımına plaket ve hediye takdim edildi.
Tören sonrasında Ortak Komite toplantısında söz alan Meclis ve Komite Üyeleri;
Meclis Üyesi Şakir Kutluay: Yeni açıklanan Konut paketi hakkında Defterdarlıkta düzenlenen toplantıya Odamız adına katıldım. Yetkililerle görüşerek müteahhitlerin mevcut durumu hakkında bilgi verdik. Fiyat artışlarının sorumlusu olarak her seferinde müteahhitlerin gösterilmesinin yanlış olduğunu, işini düzgün yapan kişilerin bu şekilde zan altında kaldığını, daire satışlarının emlak sektörü temsilcileri ve daire sahipleri tarafından da gerçekleştirildiğini yineledik.
19 No’lu Meslek Komite temsilcisi Mehmet Baydemir: “Hizmet sektöründe taşeronluk yapan firmaların hayatta kalma şansı maalesef kalmadı. Şartlar her geçen gün daha da zorlaşıyor. 2017’de sçıkan yasa ile kıdem tazminatı rücu etmeye başladı. Sıfır işçilik olan işlerde bile kıdem tazminatı ödemek durumunda kalıyoruz.”
20 No’lu Meslek Komite temsilcisi Faruk Kartal: “Benim gibi eğitim sektöründe faaliyet gösteren firmaların en büyük sorunlarından bir tanesi bizlerden Mayıs ayında bir sonraki yıl uygulayacağımız fiyatların talep edilmesi. Temmuz ve Aralık ayında açıklanan enflasyon artışına dayalı maaşlar ile diğer giderlerimizde ki artışları bilmeden afaki fiyat vermemiz sağlıklı bir yapı değil. Bunun için günün şartlarına göre yeniden bir düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Kreş ve anaokulu farkından dolayı zarar ediyoruz. 2.500 lira fiyat veren ile 7.500 lira fiyat veren işletme arasındaki farkı biz ebeveyne anlatmak durumunda kalmamalıyız. Çalıştırdığı personel ve hizmet kalitesine göre bir standart getirilmesi gerekiyor. Odamız aracılığı ile sesimizi Ankara’ya duyurmak istiyoruz.”
 
Meclis Üyesi Çetin Durgut: “İnşaat sektöründe ihaleler için verdiğimiz 5-6 aylık fiyatlarda zarar ediyoruz. Teklif verince işi alsak mı yoksa almasak mı kararsız kalıyoruz. Döviz artışı karşısında hepimiz mağduruz. Mesleki Yeterlilik belgesi ile çalışan sayısının artmasını istiyoruz ancak oradaki uygulamalarda da sorunlar yaşıyoruz.”
Meclis Üyesi Ferdi Acar: “Kale grubu olarak çok fazla sayıda ustaya belge veren bir kuruluşuz. Ustalar yazılıdan sınavda kalıyor. Sorular çok ağır ve mühendislik bilgisi içeriyor. Sahadaki uygulama jargonuyla sorulardaki jargon birbirinden çok farklı. İnşaat maliyetleri hakkında size basit bir hesap yapmak istiyorum; 10 liralık inşaat maliyeti bugün 40 liranın üzerine çıktı. Daha da bu artış maliyetlere yansımaya devam edecek. Sektörlere giriş engeli yok. Türkiye de 450 bin Avrupa’da ise toplam 50 bin müteahhit var.”   
Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Ekşi: “Kamu ihalesi alan müteahhitler çok zor durumda. Geçenlerde bu konuyla ilgili olarak basın açıklaması da yaptık. Taahhütlü iş yapan inşaat firmalarının birçoğu iflas etme noktasına geldi. Kentsel dönüşüm ihaleleri için fiyat veremiyoruz. 6 ay sonrasını öngörerek fiyat verebilmek mümkün ve mantıklı değil.”      
 
  
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler; #çtso
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.