Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “ TÜM DÜNYA KÜÇÜLMEYE GİDERKEN, ÜLKEMİZ BÜYÜME YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR. ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARI VE HATTA IMF DAHİ 2021 YILI İÇİN 5,8 OLAN TÜRKİYE BÜYÜME ORANINI %9 ÇIKARDI. BU BAŞARI HEPİMİZİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMASIYLA OLUŞAN BİR SÜREÇ VE SİZLERİN NEZDİNDE BÜTÜN SANAYİ, TİCARET VE ESNAF ODALARINI TEBRİK EDİYORUM.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “HÜKÜMETİN YENİ AÇIKLADIĞI FİNANSAL ALTERNATİFLERİ VE EKONOMİK TEDBİRLERİ YERİNDE BULUYORUM. HER ZAMAN İFADE ETTİĞİM GİBİ; ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR GELECEK, İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMI, YATIRIMCI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. KURUMLAR VERGİSİ ORANININ %1’DE OLSA İNDİRİLMESİNDEN, ASGARİ ÜCRETTEN KALDIRILAN VERGİ ORANINDAN ÇOK DAHA ÖNEMLİDİR.”
ÇTSO Aralık ayı olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri, Meclis başkanlık divanı adına sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyor, 2021 Aralık ayı olağan meclis toplantısını açıyorum.
Kıymetli meclis üyelerimiz yoğun bir Kasım – Aralık ayını geride bırakarak 2021 yılını kapatıyoruz.
Yaklaşık 2 yıldır hayatımıza eşlik eden Covid-19 gün geçtikçe varyantlara ayrılıyor ve yeni varyant olan Omicron ile Avrupa da hastalığın yayılımı hızlandı. Avrupa da kapanmalar gerçekleşmeye başladı. Bazı ülkeler de seyahat kısıtlaması getirdi ve hatta Ülkemizi de kısıtlama olan kırmızı kategoriye aldılar. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın daha önce açıkladığı bir cümleyi unutmamalıyız; Ticaretin kapanmasını istemiyoruz ve şuan için kapanma öngörmüyoruz. Sosyal temas ve hijyen kurallarımıza dikkat ederek ve özellikle 2. Doz 3. Doz ile hatırlatma dozu aşılarımızı olarak sürece destek vermeliyiz. Kapanan ülkelerin oluşturduğu küresel ticaret boşluklarını bizler doldurmalıyız.
Değerli Meclis üyeleri; Covid ile yaşamaya alışmalıyız ve gelecek planlamalarımızı bu doğrultu da oluşturmalıyız. En kötü senaryoya hazırlıklı olup güncel şartlarda reaktif bir süreç işleterek bu krizden şehrimiz ve ülkemiz olarak fırsat oluşturmamız gerektiğinin kanaatindeyim.
Tüm dünya küçülmeye giderken, ülkemiz büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları ve hatta IMF dahi 2021 yılı için 5,8 olan Türkiye büyüme oranını %9 çıkardı. Bu başarı hepimizin elimizi taşın altına koymasıyla oluşan bir süreç ve Sizlerin nezdinde bütün sanayi, ticaret ve esnaf odalarını tebrik ediyorum.
Ancak şunu da unutmamakta fayda var ki büyümenin yanında bazı sektörlerde de kısmi daralmalar yaşadık. Devletimizin Covid-19’dan en çok etkilenip hala daha gerekli toparlanmayı sağlayamayan sektörlere ivedi bir can suyu sağlaması gerektiği kanaatindeyim. Bu can suyu; vergi ve KDV indirimleri ile SGK ödemelerinde destekler olabilir. İşveren; Bölgesel Teşvik paketleriyle rahatlatılıp, İŞKUR vasıtasıyla istihdam desteği sağlanarak devletimiz iş dünyasının yanında olduğunu göstermelidir.
1915 Çanakkale köprümüzde son aşamaya geldik ve geçenlerde hep birlikte ziyaret ettik yapılan çalışmaları birlikte yerinde izledik ve gerekli bilgileri aldık. Bu bilgilerin ile ticaretimize yön vereceğini düşünüyorum. İlimizde ticaretin kuralları yeniden oluşacak ve hep birlikte göreceğiz ki son 5 yılda şehrimizin ticarette ve turizm de geldiği noktayı birlikte gözlemleyeceğiz.
Değerli Meclis üyeleri; köprü ile birlikte otoyol çalışmaları bölge bölge bitiyor. Bu da şehrimiz de ki turizmin, lojistik sektörünün, fabrikalaşmanın daha da artacağı anlamına geliyor. Önce ki konuşmamda bahsettiğim bir faktörü tekrar yinelemek istiyorum; Fabrikalaşmanın olması için en önemli 3 etken var 1. Ham maddeye yakın olmak, 2. Enerji ye yakın olmak 3. de ulaşımın rahat olması. Ve bunların hepsi de şehrimizde artık var. Yatırımlarımızı kısa vadeli değil uzun vadeli düşünelim ve bunun alt yapısını hep birlikte oluşturalım ve buna hazır olalım.
Sanayileşmeye hazırlanırken bacasız sanayi olan Turizm’i de dikkatimizden kaçırmayalım. Yerli ve yabancı turistlerin konaklamalı olarak şehrimizde kalmalarını sağlayalım. Bunun için de turizmi çeşitlendirmeliyiz ve yeni projeler üretmeli yeni destinasyonlar oluşturmalıyız. Tarih turizmi, Deniz ve Dalış turizmi, doğa turizmi gibi. Misafirlerimize farklı alternatifler sunalım ve onların mutlu ayrılmalarını sağlayalım ki arkadaşlarına, komşularına Çanakkale ye seyahat için referans olabilsinler. Böylelikle turizmde ivme kazanabiliriz, doluluk oranlarımızı artırabiliriz.
Uzun zamandır ülkemiz de Dolar ve Euro kurunun sağlıksız yükselişleri neticesinde kimi sektörler sürdürülemez hale geldi ve ekonomik istikrarsızlık oluştu. Ülke olarak bu konu dan çok yara aldık. Girdi maliyetlerimiz taşınamaz oranlara yükseldi ve her sektör de fiyat yükselişleri oluştu. Bunun neticesinde hep birlikte şuan enflasyon ile mücadele eder olduk. Ancak bu durum sadece ülkemize has değil dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik devletlerinde Enflasyon son 39 yılın zirvesine çıkarak %6,8 oldu ve Haziran 1982 den beri en yüksek seviyeye çıktı. Global maliyetler arttı. Ülkemizde enflasyonu tetikleyen baş etkenler; dolar ve Euro kurunun sağlıksız yükselişi, fırsatçılık ve stokçuluk. İlimizde böyle bir şey olmadığını biliyoruz ancak bunları yapanları sizlerin huzurunda kınıyor ve Allah’a havale ediyorum. Ülke hepimizin ülkesi, ülkemiz var olacak ki biz var olalım, ticaretimiz var olsun. Bir kerelik kazanmaktan ziyade istikrarlı ve düzenli kazanalım. Devletimizin; dolar ve euro kurunun sağlıksız yükselişini sağlayıp manipülasyon yapan, fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara karşı aştığı savaşı destekliyorum ve hepinizi de desteğe çağırıyorum.
Siyasi görüşümüzü bir kenara bırakıp hepimizi elini taşın altına koymayı ve ülkemize, geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyorum.
Sayın Bakanımızın Dün detaylarını açıkladığı yeni ekonomi modelini olumlu buluyorum ve ekonomik istikrarın bir an önce devreye sokulmasını, değer kaybeden TL’nin global ölçekte tekrar eski değerine kavuşmasını gerekli görüyorum.
Değerli meclis üyeleri sözlerimi daha fazla uzatmadan geleneksel olarak kutladığımız doğum günleri var. Aralık ayı içerisinde doğan Ali Karaman’a iyi ki doğdunuz diyor, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve nice mutlu yıllar geçirmenizi diliyorum.
Bu zorlu süreci sağlıklı bir şekilde en kısa sürede atlatmayı, işlerimizin bol ve bereketli olmasını umuyorum. Ayrıca yeni gireceğimiz 2022 Yılının şehrimize ve ülkemize; ekonomik istikrar, bol kazanç, sağlık ve huzur getirmesini diliyor, hepinize Meclis Divanı adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Aralık ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, Değerli Basın Mensubu arkadaşlarım, Hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulum adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Farklı tecrübeler edindiğimiz bir yılı geride bırakıyor ve 2021’in son toplantısını gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl hatırlıyorum, son toplantıda taleplerimiz hep normalleşme üzerine idi. Kısıtlamalar kademeli olarak kalktı, o manada normalleştik belki ama ben tabi önce sağlık, sonra da kendi dinamikleri ile oluşan bir ekonomi ve piyasa temenni ederek her alanda normalleşme talebimi yinelemek istiyorum.
Değerli arkadaşlar,
Günlerce, gündemimiz hep asgari ücret üzerine oluştu. Uzun süren toplantılar sonunda 2022 yılı asgari ücreti son 50 yılın en büyük zam oranı ile 4.253 TL net olarak belirlendi. Asgari ücretin brütü de 5.879,70 TL oldu. Biz de her toplantımızda dile getirdik. Odalar ve Borsalar Birliği’nde Başkanım Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’da her toplantısında dile getirdi. Asgari ücretin artmasından ziyade asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün azalması gerektiğini defalarca dile getirdik. Yeni asgari ücrete, eski asgari ücrete baktığımız zaman eski asgari ücrette netle brüt arasındaki fark %45 iken yeni düzenlemede bu %38’e geriledi bu sevindirici bir haber. Çünkü asgari ücret arttığı zaman bu sefer fabrikalar da çalışanlarından dolayı maliyet artışına gidecekti. Maliyet artışı da yine piyasaya enflasyon olarak geri dönecekti. Bir sevindirici haber de asgari ücretin üzerindeki ücretlerin üzerindeki vergi dilimi de düşürüldü. O da daha sevindirici bir haber oldu.
Hükümetin yeni açıkladığı finansal alternatifleri ve ekonomik tedbirleri yerinde buluyorum. Her zaman ifade ettiğim gibi; öngörülebilir bir gelecek, istikrar ve güven ortamı, yatırımcı için çok önemlidir. Kurumlar Vergisi oranının %1’de olsa indirilmesinden, asgari ücretten kaldırılan vergi oranından çok daha önemlidir. Bu güven ortamı sağlandığında yatırımcı, girişimci, hele ki Türk iş dünyası üretir, istihdam yaratır, satar, ihraç eder. Normal şartlarda oluşan ekonomik krizler ile ekonomik daralmalar ile mücadele de eder. Daha önce de etmedik mi? 2001 ve 2008 ben kendi ticaretimde 1994 yılını da yaşadım. Bunları birçoğumuz hatırlarız ama konuşmama başlarken söylediğim gibi yeter ki piyasayı kendi dinamikleri oluştursun. Üretici malı üretiyor, satıyor, dönüyor hammaddeyi almaya, sattığından daha ucuz hammadde almaya çalışıyor. Bu ortadan kalkarsa piyasanın dinamikleri yerleşirse ben inanıyorum ki Türk iş dünyası olarak biz bu girdaptan da çıkacağız. Sayın Turgay Başkan’da stokçuyla veya fırsatçıyla mücadele konusuna değindi. Evet katılıyorum ama stokun ne demek olduğunun da altını iyice çizmek gerekiyor arkadaşlar. Geçen hafta Trakya’da bir Mandıraya gitmişler, demişler ki bunlar ne? Stokçu muamelesi yapmışlar. Bunlar burada olgunlaşacak, burada peynir haline gelecek. Bugün Yönetim Kurulu toplantımızdan sonra Ticaret İl Müdürümüzle de bir konuşma gerçekleştirdik. Başka konudaydı ama bu denetimleri yapan arkadaşlarımızın da eğitilmesi ve konusuna vakıf olması gerektiğinin altını çizdim. Tabi ki şu zor günlerde fırsatçılık çok kötü bir şey. Turgay Başkan’ın da dediği gibi biz Çanakkale’de böyle şeylerle karşılaşmıyoruz çok şükür, karşılaşmamak için de elimizden geleni hepimizin yapması gerektiğine inanıyorum.
Bizim zor günlerden çıkışımızın tek yolu üretim ve ihracattır arkadaşlar. İthalata dayalı tüketim ile büyümeden bahsedemeyiz. Üretime dayalı büyüme anlayışı benimsenmedikçe, dışa bağımlılığımız azalmadıkça tüm dünyayı etkileyen bu gibi krizlerden daha fazla etkilenmemiz de kaçınılmazdır.
2021 yılının üçüncü çeyreğinde GSYH’da yüzde 7,4 oranında büyüme kaydedildiğini gösteriyor. İkinci çeyrekte bu oran % 21,7 idi. Bununla birlikte üçüncü çeyrekte toplam sabit sermaye yatırımları yüzde 2,4 oranında azalırken; özel tüketim ve kamu tüketimi harcamaları sırasıyla yüzde 9,1 ve yüzde 9,6 oranlarında artmıştır.
Dış ticaretimize baktığımızda, 2021 yılı Kasım ayında dış ticaret açığımız 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup enerji ithalatında ise yüzde 155,5 oranında artış yaşanmıştır.
Bu rakamlar; yerli ve milli ekonominin, üretimin ve tasarrufun önemini idrak etmemiz için yeterli.
Değerli Meclis Üyeleri, Son Meclis toplantımızdan bu yana faaliyetlerimizden de çok kısaca bilgi vermek istiyorum.
13 Kasım 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile gerçekleştirdiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Törenine ekibimizle beraber katıldık. Biz Türk insanı olarak yaşadığımızı anlayabiliyoruz. Yani köprü Ocak ayının sonu Şubat ayının başı gibi bitiyor ve ilk araç geçecek inşallah. Turgay Başkanımın da değindiği gibi belki de biz Çanakkale olarak çok şanslıyız. Çünkü kriz veya daralma emin olun ki İlimizde Anadolu’nun diğer İllerinden çok daha yavaş geçiyor. Köprünün gerçekten büyük bir ivmesi var. Daha bunu da tam olarak anlamış, yaşamış değiliz. Şöyle örneklendirebilirim; Ezine Gıda İhtisas OSB yönetimine Odamızı temsilen ben de katılıyorum şu anda satılacak parsel kalmadı. Meyvecisinden, mandıracısına birçok gıda üzerine 60-65 tane fabrika kanun gereği en fazla 3 sene içerisinde burada inşallah üretime geçecek. Geçtiği zaman her birinin beyaz yakalı, mavi yakalı çalışanları ve Çanakkale ekonomisine çok müthiş bir faydası olacak. Çok kısa sürede parsellerinin satılmasının en büyük nedeni köprü. Turgay Başkanın da ifade ettiği gibi Çanakkale artık ulaşılabilir bir İl. Yurtdışına ve Türkiye’nin çok büyük yoğunluğunun yaşadığı İstanbul’a da ulaşılabilir. Köprü gerçekten hepimiz için bir umut ışığı gibi doğuyor arkadaşlar. İnşallah önümüzdeki günlerde köprünün üzerinden hep birlikte geçmek nasip olur.
GMKA işbirliği ile Odamızda e-ticaret yöneticisi yetiştirmek amacıyla bir eğitim düzenledik.
İl Kadın Girişimciler Kurulumuz Rize Kadın Girişimciler Kurulu ile online düzenlenen Değer Katan Kadın Girişimciler Platformunda buluştular. Bu toplantıların hepsi hem İlimizin kaynaşması için hem de İlimiz ticareti geliştirmek için çok önemli olduğuna inanıyorum.
İlimizin gıda üretim potansiyelini artırmak ve ihtiyaç duyulan tüm test ve analizlerin İlimizde yapılmasını sağlamak amacıyla yıllardır çalışıyoruz. Gerçekten Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde çok güzel ve donanımlı akredite bir kontrol laboratuvarımız var. Yine Üniversitemizde çok detaylı ve donanımlı bir laboratuvar var. Biz ilk toplantımızı laboratuvarların verimli kullanılması için Ticaret Borsası, Üniversitemizin temsilcisi, Tarım İl Müdürlüğümüz ve diğer bürokratlarımız ile birlikte Odamızda gerçekleştirdik. Amacımız şuydu; bir makine bir yerde varsa diğer kurum da aynı makinayı almasın. Kamu kaynaklarının da daha verimli kullanılması, daha doğrusu envanterimizde ne tür makinalar var? Süt Birliği bildiğim kadarıyla analize Burdur’a götürüyor. Bu neden Çanakkale’de yapılmıyor? Bildiğimiz kadarıyla Biga’da da bu laboratuvar var. Bu konuda kamu, iş dünyası ve STK’lar olarak hem kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hem israftan kaçınma hem de daha pratik olması için meşaleyi Odamızda yaktık. Sonraki toplantılara da Sema Hanım katıldı. İnşallah en kısa zamanda da bu toplantıların meyvesini yeriz diye düşünüyorum.
İzmir’de düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarına Odamız Yönetim Kurulu’nu temsilen Akın Yalman Bey katılım sağladı. Meclis üyelerimiz Ahmet Çelik ve Armağan Aydeğer de sektörlerini temsilen katıldılar.
2015 yılından beri dahil olduğumuz COSME Avrupa İşletmeler Ağı Programına tekrar katıldık. 2022-2025 yılını kapsayan yeni başvurumuz yapıldı. Gökhan Bey ve Mehtap Hanım çalışan arkadaşlarımız Antalya’da bir hafta süren eğitime katıldılar. COSME nedir arkadaşlar? COSME İlimiz ihracatçısını teşvik etmek için bize belli bir bütçe veriyorlar. Bu bütçeyi başka hiçbir yerde kullanamıyoruz. Birçok yurtdışı fuar gezilerimiz, birçok aldığımız eğitimler bu COSME’den karşılanıyor. İnşallah başvurumuz kabul olacaktır diye umuyorum. 2022-2025 yılları arasında COSME ailesinin bir üyesi olacağız.
GMKA Yönetim Kurulu toplantımıza bu ay Çanakkale’de ev sahipliği yaptık. Balıkesir Valimiz, Çanakkale Valimiz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte hem toplantı yaptık hem de öğle yemeği yeme imkanı bulduk. Önümüzdeki dönemde üretici ve ihracatçı üyelerimize enerji verimliliği danışmanlığı aldıracağız. Bununla ilgili kararı aldık. Bu konuda sizin de önerilerinizi bekliyorum.
Moldova Büyükelçisi Dmitri Croitor, Müsteşarı ile birlikte Odamızı ziyaret etti. Önce özel görüşme yaptık kendisinin talebi üzerine, ardından da ihracatçı ve turizmci üyelerimizin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Büyükelçi, Gagavuz Türkçesi ile sunumu bizzat kendisi yaptı. Moldova yılda 1.000.000 ton buğday ihracatçısı aynı zaman da 500.000 ton da ayçiçeği ihracatçısı. Gerçekten sanayi anlamında geri. Bizi davet ettiler. Bizde şu an itibariyle Moldova ve Çanakkale arasında sektörler örtüşüyor bunun araştırmasını yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki Nisan, Mayıs gibi Moldova’ya yurtdışı iş gezisi düzenlemeyi düşünüyoruz. Sayın Büyükelçi de bizi davet etti.
Güzel Çanakkalemize yakışmayan bir rekora ev sahipliği yapıyoruz. Vakalarda birinciliği ve ikinciliği bırakmıyoruz. MASKE-MESAFE-HİJYEN ve AŞI dörtlüsünü bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu musibet kolay kolay üzerimizden gitmeyecek. Herşeyden öncesi sağlık ama görüyorsunuz, haberlerde duyuyorsunuz Avrupa’da kapanmalar başladı. Böyle dalgalı ve zor bir dönemde bir daha hiçbir sektör kapanmayı göze alamaz. Kapanmamak için de önlemlerimizi yoğunlaştırmalıyız, sıklaştırmalıyız diye düşünüyorum.
TOBB-BEKO işbirliğinde düzenlenen Girişimci Kadın Kahramanlar Lansmanı Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde Odamızda düzenlendi. Kadın Girişimcilerimiz çalışıyorlar, teşekkür ediyorum kendilerine.
Kurun artışından dolayı haberlerde izliyoruz. Edirne’nin, Keşan’ın, Artvin’in, Iğdır’ın sınır İlleri olmasından dolayı yurtdışındaki komşularımızdan haritadaki avantajlarından dolayı daha fazla yararlanıyorlar. Biz de köprüden sonraki Çanakkale’nin bu pastadan pay alması için özellikle Balkan coğrafyası Yunanistan, Bulgaristan ağırlıklı olmak üzere tanıtımlara başladık. Sağ olsun Yönetim Kurulu Üyemiz Akın Yalman arkadaşımız bu konuda sorumluluk aldı. Çanakkale’de turizm ve türevleriyle ilgili bütün yetkili arkadaşlarımızla görüşüyoruz ve önümüzdeki 2022 Şubat ayında Bulgaristan’da bir tanıtım etkinliği gerçekleştireceğiz. Onun da bilgisini vermek istiyorum.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye’nin orman ürünleri sanayiinin kalbi Çanakkale’de attı diyebilirim. Türkiye’nin dört bir yanından üreticiler TAPSİAD-TEPAL-TORİD bunların üçü de çok büyük dernekler geldi. Hepsi üreticilerin oluşturduğu dernekler. Ahşap ambalaj üzerine, masif mobilya üzerine ve 2 tane en büyük sunta MDF tesisinin üst düzey yöneticilerine ev sahipliği yaptık. Eksik olmasın Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey Bey, İşletme Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Aydın Bey, Çanakkale Bölge Müdürleri ve Müdür Yardımcıları, Balıkesir Bölge Müdür ve Müdür Yardımcıları hepsi Çanakkale’deydi. Burada Orman Genel Müdürlüğü’nün en yetkilisi ile tüccarlar, yöneticiler buluştu. 4,5-5 saat süren samimi ve verimli bir toplantı oldu. Genel Müdür Bey burada bunu yapan ilk Oda olduğumuzu söyledi ve teşekkürlerini iletti. Diğer Dernek Başkanları Genel Müdürümüz katılacak dediğim zaman nasıl oldu nasıl yaptın? diye sordular. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak benim iki tane konforum var arkadaşlar. Birincisi Ak Parti Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan’dır. Bu söylediğimi sakın kimse siyasi algılamasın. Diğer 3 Milletvekilimizle de telefonlaşıyoruz görüşüyoruz. Ama Bülent Turan Bey’in Ankara’daki gücü gerçekten inanılmaz. Bülent Turan Bey’i aradım “Bir toplantı organize ediyoruz, Genel Müdürümüz veya Daire Başkanımızı buraya alabilir miyiz?” dedim. 1 saat sonra aradı “Bakan Bey talimat verdi Genel Müdürümüz inşallah Cumartesi günü aranızda” dedi. Hepimiz türlü sektörlerden Meclis Üyeleriyiz. Her birimiz 21 komiteden seçildik. Her birimizin üyeleri var, sorumlulukları var. Sizler de lütfen sektörünüzle ilgili bu toplantılar için bana taleplerinizi iletin, planlama aşamasına da yardımcı olurum, yetkililerin buraya gelmesi konusunda da aracı olurum arkadaşlar. Bu konuda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyarım. Bunu belirtmek istiyorum. Bu toplantıların Çanakkale’de daha fazla olmasını istiyorum. Hem İlimizin tanıtımı için de vesile oluyor. Isparta’dan keresteci geldi, Antalya’dan ambalajcı geldi, birçoğu ailesiyle geldi. Çanakkale’den bir hoş seda bırakmışızdır onlarda. Bir diğer konforum da Rifat Hisarcıklıoğlu. Gerçekten Çanakkale olarak ne zaman arasak, hangi konuda arasak gün içi dönüş yapıyor ve şu ana kadar hiçbir ricamız, hiçbir talebimiz geri çevrilmedi. Huzurlarınızda her ikisine de teşekkür etmek istiyorum. Şükranlarımı sunuyorum.
2021 yılı Kasım ayı dış ticaretimiz geçen yılın aynı ayına göre % 33,44 oranında artarak 21 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İthalatımız da % 26,73 artarak 26 milyar 794 milyon dolar oldu.
11 ay olarak baktığımızda da ise ihracatımız % 33,82 artışla 203 milyar 141 milyon dolar oldu. Bu rakamlar sevindirici ama ithalata dayalı ihracat bizim çok sevdiğimiz bir şey olmamalı. Onun için biraz daha katma değerli ürünler üretmemiz gerekir. Bu konuda evet faizler düştü, faizler düştükten sonra kurda oynamalar oldu. İnşallah önümüzü gördüğümüz sürece biz üretici iş insanları olarak bunun altından kalkacağız. Ama bir eleştirim var. Faizler düştü de hangi banka ne veriyor? Özellikle kamu bankaları riski açık yani hesabı açık normalde kullanabilir olması gereken krediyi kullanamıyor. Üretim diyoruz, yatırım diyoruz, istihdam ihracat diyoruz. Var mı yıllık yatırım kredisi ülkemizde? Büyük firmalar bunu alıyor. Büyük firmalar yurtdışına da gidiyor nereden alacağını da biliyor. Daha emekleyen, yürümeye başlayacak beki yürümüş koşmaya başlayacak bu firmalar alabiliyor mu? Yani biraz da faiz düştü ama kullanabilen var mı? Aramızda çok az olduğuna inanıyorum. İnanın son 10 gündür bu kürsüde ne konuşacağımı düşündüm. Konuşmam 2 gün önce başkaydı, dün revize etmek zorunda kaldım. Çünkü günlük kur değişiklikleri % 30-35’lere geliyor. Biz iş dünyası olarak önümüzü görmek istiyoruz. Biz aldığımızı alıp çalışanımızın maaşını ödeyelim. Herşeyi ödedikten sonra dönüp yine aynı malı almak, üretimimizi devam ettirmek istiyoruz. Ama bu dalgalanmayla bunu zor yapıyoruz. İnşallah son 3-4 gündür dalgalanma durdu öyle devam eder. Bunun nasıl olacağı hakkında bir şey konuşamam ben ekonomist değilim. Ama 30 yıldır üreten, alıp, satan bir kardeşinizim. Önümü gördükten sonra ben ticaretimi devam ettiririm. İşlerimiz kötü değil arkadaşlar, moralimiz de kötü değil. İnanın asgari ücretin üzerindeki 4.500,00 TL ya 5.000,00 TL maaş alan çalışan arkadaşımızın üzerindeki vergi yükünün azaltılması benim hoşuma gitti. Çünkü her iş veren çalışanının verimli çalışmasını ister. Eğer ki çalışanınızın aklında çocuğuna alacak mamanın parası varsa, ödeyecek kira adamın aklındaysa o zaten sizin yanınızda fiilen çalışmıyor. Allah muhafaza ağır işte çalışan aklı orada değil iş kazasına bile neden olabilir kafadaki yoğun düşünceler. Biz çalışanımızın da mutlu olduğu, iş dünyamızın da mutlu olduğu bir dünya istiyoruz. Bunun için de önümüzü görmek istiyoruz.
İÇDAŞ Spor Kulübü rekor üstüne rekor kırıyor. Isparta’da yapılan yüzme müsabakalarından 16 madalya ile döndüler. Kendilerini tebrik ediyor, diğer büyük şirketlerimize de İÇDAŞ’ın rol model olmasını istiyorum.
02 Aralık’ta Odamızca düzenlen Troya Kurumlararası Karma Voleybol Turnuvası başladı. İlk maçımızı galibiyetle tamamladık. Takıma da tebriklerimi iletiyorum.
FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde Vakıfbank 4.kez Dünya Şampiyonu oldu. Göğsümüzü kabarttılar teşekkür ediyorum.
Çanakkaleli Milli Sporcumuz yüzücü Deniz Şevin Şentuna serbest stil 800 metrede altın madalya kazanarak Dünya Şampiyonu oldu. Kızımızı kutluyorum.
İlimizin tanıtım ve gelişimi için her bir coğrafi işaretli ürünlerimizin tescil sürecinde Oda olarak destek olduk. Bunlardan bir tanesi de geçen hafta tescillenen Bayramiç Helvası. Yine Odamız üyesi Tatlan Helva, Uluslararası Kalite Ödülleri Ödül Töreninde Yılın En İyi Gıda Firması seçildi. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Huzurlarınızda bir kutlamayı da Meclis Üyemiz Hüseyin Yıldız’a yapmak istiyorum. Kendisi tam 48 ünite kan bağışı yaptı ve Türk Kızılay’ı tarafından altın madalya ile ödüllendirildi. Bildiğim kadarıyla bir kök hücre bağışı da var. Kök hücreden dolayı sağlığına kavuşmuş bir kızımız da var. Biz de bu duyarlı davranışından dolayı bugün kendisini plaket ile ödüllendireceğiz ve her birimize rol model olmasını diliyorum. Gerçekten çok güzel bir davranış. Teşekkürler Hüseyin Bey.
Üye sayımız konusunda da sizleri bilgilendirmek isterim. Son toplantımızdan bugüne aramıza 81 yeni üyemiz katıldı. 16 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 8361 kişilik bir aileyiz.
Sayın Meclis Üyeleri, gündemimizde bütçe var. Birazdan 2022 bütçemizi onayınıza sunacağız.
Evimizden işyerlerimize, Odamızdan tüm Kurumlara, İlimizden Ülkemize kısacası tepeden tırnağa tüm bütçelerin öncelikle sağlık , sonrasında azami tasarruf, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yerinde kullanılması dileği ile 2022 yılının üyelerimize , Milletimize, Devletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyor ve her birinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Teşekkür ediyorum.”
ÇTSO 2021 yılı son olağan Meclis toplantısı açılış konuşmaları bilgilendirmelerin ardından, Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve 2021 Kasım ayı mizanı oybirliği ile onaylandı.
2022 Yılı Bütçe sunumu Sayman Üye Özgür Ekşi tarafından gerçekleştirildi ve Meclisin onayına sunuldu. 2022 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile 2022 Yılı Kayıt Ücreti, Yıllık Aidat Tarifesi ve Hizmet Ücretleri Tarifesi oybirliği ile onaylandı.
Azami fiyat tarife taleplerinin incelenerek onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konular görüşüldü.
Meclis Üyesi Hüseyin Yıldız’a “Türk Kızılay’ına 48 ünite kan verdiği ve gönüllü olarak kök hücre bağışında bulunarak vermiş olduğu destek ve duyarlılığından dolayı Odamız tarafından plaket takdimi yapıldı.
2021 yılının son olağan Meclis toplantısı tamamlandı.