Muhtarlara ( MAKS )Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Bilgilendirmesi

İçişleri Bakanlığı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48, 49, 50, 51, 52 ve 53 üncü maddelerinde adres bilgilerinin tutulması, güncellenmesi, bildirimi ve adres bilgilerinin kullanımına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup, 50, 52 ve 67nci maddelerinde muhtarların yetki ve sorumlulukları düzenlenmiştir.

4634
 Muhtarlara ( MAKS )Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Bilgilendirmesi

İçişleri Bakanlığının 145638 sayı ve 01.11.2021 tarihli yazısında 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48, 49, 50, 51, 52 ve 53 üncü maddelerinde adres bilgilerinin tutulması, güncellenmesi, bildirimi ve adres bilgilerinin kullanımına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup, 50, 52 ve 67 nci maddelerinde muhtarların yetki ve sorumlulukları düzenlenmiştir. Anılan kanunun 50 nci maddesinin altıncı fıkrasında “…bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin adres bildiriminin muhtarlar tarafından yapılacağı”, 52 nci maddesinin ikinci fıkrasında “Teknik altyapısını tamamlamış olan muhtarlıkların sorumluluk alanlarındaki yerleşim yeri adres bilgilerinin güncelliğini takip etmek amacıyla Kimlik Paylaşımı Sistemine erişebileceği”, 52 nci maddesinin dördüncü fıkrasında “Adrese ilişkin bilgi ve belgelerin nüfus müdürlüklerinden, Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanarak bu sistemdeki kayıtlara uygun belge üretebilen muhtarlıklardan temin edilebileceği” belirtilmiştir. Muhtarların yukarıda belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmeleri amacıyla 2014 yılında Muhtar Modülü yenilenerek daha kapsamlı hale getirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bahse konu modüle, muhtarların mahalle/köylerinde ikamet etmeyen vatandaşları tespit ederek elektronik ortamda ilçe nüfus müdürlüğüne gönderebilmeleri için “Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama” ekranına “Tahkikat İçin İlçe Nüfus Müdürlüğüne Gönder” sekmesi, ayrıca “Adres Sorgulama” ekranına yerleşim yeri bazında muhtarların sorumluluk alanı içinde adres bildiriminde bulunan kişi sayısı (cinsiyet ve doğum tarihine göre dağılım), yeni doğan ve evlenen sayısı gibi istatistiki bilgiler eklenmiştir. Denilmektedir 
Sayın Muhtarlarım bu yazıya istinaden  ( MAKS )Mekânsal Adres Kayıt Sisteminden yararlanabilmeniz için Nüfus Müdürlüğünden MAKS Şifresi almanız gerekmektedir. Ayrıca  Şifrenin asıl amacı mah.ve köylerinde oturmayanları muhtarlık sisteminden inceleme adresine atabileceklerdir. Kâtiplerinize uğrayıp, gerekli belgeler onlarda mevcut, belgeleri alıp ilçe nüfus müdürlüğümüze gelmeniz uygun olur. Kâtibi olmayanlar doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüğüne gelebilirler. 

 (MAKS ) ŞİFRESİ İLE KENDİ KÖY VEYA MAHALLENİZE KAYITLI OLAN KİŞİLERİN,
 1-YERLEŞİM YERİ ADRESİ DOĞRULAMA 
2- YERLEŞİM YERİ VE DİĞER ADRES BELGESİ  
3- NÜFUS CÜZDAN ÖRNEĞİ 
4- YERLEŞİM YERİ DEĞİŞİKLİK RAPORU (KÖYÜNÜZE / MAHALLENİZE KİMİN TAŞINDIĞINI ) GÖRE BİLECEKSİNİZ
5- ADRES SORGULAMA YAPILA BİLECEK (Adreste kimin oturduğunu göre bileceksiniz) 
6- Köyünüzde veya Mahallenizde Kimsesizlere (Yakını olmayan) Kişilerin bu sistem üzerinden adres beyanı yapabileceksiniz 
7- Köy Muhtarları için Evlenme Ehliyet Belgesi doldurup çıkarta bileceksiniz


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.