Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “YAKLAŞIK 2 YILDIR PANDEMİ İLE MÜCADELE EDİYORUZ. BU SÜREÇTE SAĞLIĞIMIZIN KIYMETİNİ VE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU İDRAK ETMİŞ BULUNUYORUZ. PANDEMİ SÜRESİNCE BİRÇOĞUMUZUN İŞLERİ SEKTEYE UĞRAMIŞ VE İŞYERLERİMİZ BELİRLİ BİR SÜRE KAPALI KALMIŞTIR. ANCAK BU DURUM SADECE ÜLKEMİZİ DEĞİL TÜM DÜNYA ÜLKELERİNDEKİ EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ, GLOBAL TİCARETİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ. BİZLERE HER AN İÇİN MÜCBİR SEBEPLERE HAZIR OLMAYI, B VE C PLANLARIMIZI HAZIR TUTMAMIZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRETTİ.”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “DEĞERLİ MECLİS ÜYELERİ, EN SON 2020 AĞUSTOS AYINDA YAPTIĞIMIZ YÜZ YÜZE TOPLANTIMIZDAN SONRA SİZLERLE TEKRAR BU ORTAMDA BİR ARADA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLU OLDUĞUMU BELİRTİYOR, ŞAHSIM VE YÖNETİM KURULUMUZ ADINA HOŞGELDİNİZ DİYORUM. 426 GÜN SONRA YÜZYÜZE TOPLANMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ. GERÇEKTEN BUNU HESAPLADIK ZAMAN ÇOK ÇABUK GEÇİYOR. BU VESİLE İLE VİRÜS PROBLEMİNİN HALA BİTMEDİĞİNİ VE VİRÜSLE MÜCADELENİN ÖNEMİNİ KONUŞMANIN BAŞINDA YİNELEMEK İSTİYORUM.”
ÇTSO Ekim ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri, Meclis Başkanlık divanı adına sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyor, Ekim ayı olağan Meclis toplantısını açıyorum.
Kıymetli Meclis üyelerimiz, uzun bir aranın ardından yüz yüze Meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte, pandeminin etkilerini hep birlikte çaba sarf ederek en aza indirger ve yüz yüze toplantılarımıza devam ederiz. Yaklaşık 2 yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz. Bu süreçte sağlığımızın kıymetini ve özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu idrak etmiş bulunuyoruz. Pandemi süresince birçoğumuzun işleri sekteye uğramış ve işyerlerimiz belirli bir süre kapalı kalmıştır. Ancak bu durum sadece Ülkemizi değil tüm dünya ülkelerindeki ekonomiyi olumsuz etkiledi, global ticaretin seyrini değiştirdi. Bizlere her an için mücbir sebeplere hazır olmayı, B ve C planlarımızı hazır tutmamız gerektiğini öğretti. Fakat bazı sektörler ise krizi fırsata çevirdi. Hatta sektörlerinin olağan akışına göre daha fazla büyüme gerçekleştirdiler. Gıda üretici ve satıcıları, marketler, nakliye şirketleri, ihracat yapan firmalar. Özellikle bilişim sektörü ciddi anlamda ivme kazandı. Sosyal medyayla e ticaret üzerinden satışlar rekor tazeledi. Aslında hepimizin küresel değişimlere entegre olmamız gerektiğini ve hızlı reaksiyon almamız gerektiğini gördük.
“COVİDLİ VAKA SAYISI AŞILAMAYLA KISMİ DE OLSA AZALDI, BUNUN ETKİLERİNİ HEP BİRLİKTE GÖZLEMLEDİK. BEN BURADAN TEKRAR KAPANMALARA KARŞI ÜYELERİMİZ NEZDİNDE BÜTÜN HALKIMIZI AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM.”
Pandemi ile birlikte küresel sorunlar da ardı ardına patlak vermeye başladı. Bunların en son örneği Çin de başlayıp dünyayı etkisi altına alan çip ve enerji krizi. Bu arz eksiklikleri hepimizi dolaylı olarak etkiledi. Yeni makine siparişlerimizin hem tedarik süresinin hem de fiyatlarının artmasına sebep oldu.
Ülkemiz birçok dış etkenle mücadele etmekte. En son Afganistan’da Taliban tarafından yönetime el konulmasıyla birlikte ülkemiz için savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu tekrar anladık. Ülke olarak son yıllarda savunma sanayisinde atağa kalktık ve ithal eden ülke konumundan, ihraç eden ülke konumuna geçtik. Afganistan da ki bu yönetim değişikliğiyle ülkemizde çoktandır misafir ettiğimiz Suriyelilerin ardından şimdi de Afgan komşularımız ülkemize sığınmaktalar, Ancak ülkemiz ve bizler misafir ağırlamakta artık zorluk çekiyoruz. Bazı bölgelerimizde ekonomik sorunların yanında sosyokültürel sorunlar oluşmaya başladı. Dünya liderlerinin biran önce bu konu da çözüm odaklı bir girişim oluşturmasını bekliyoruz
Ülkemizde dolar kurunun stabil olmaması ve Ortadoğu hattında ki istikrarsızlıklardan dolayı yerli ve yabancı yatırımcıların, yatırım kararlarında çekimser kalmalarına sebep oluyor. Bu da üretimin azalmasına ve dolasıyla işsizlik oranların yükselmesine sebep oluyor. Merkez bankamız 1.5 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Bu sermaye grupları tarafından piyasada negatif karşılanmış olup dövizin daha da yükselmesine sebep olmuştur. Ancak bizler için dolaylı olarak faydalı oldu. Pandemi döneminde artan finansman ihtiyacımız için yüksek maliyetli borçlanmalar yaptık. Artık ihtiyacımız olan finansmana daha da uygun maliyetlerle ulaşabilmeliyiz, işlerimizin sürdürebilirliğini sağlamalıyız. Ekonomiye ve istihdama daha fazla katkı sunmamız için ucuz finansman şart, değerli üyeler.
Değerli meclis üyeleri, Çanakkale’mizin gelişmesi için ÇTSO olarak ciddi çalışmalar yapıldığını hepimiz görüyoruz. Bu çalışmalarımız ile birçok Oda ve Borsalara örnek olduğumuzu düşünüyorum. Şehrimizde turizm alanında çok önemli bir gelişme oldu. ÇTSO turizm komitemizde dillendirilen, olgunlaştırılan ve çeşitli kurumlardan destek istenerek proje kapsamına alınan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı, Su Altı Milli Parkı ilan edildi, tüm ülkelere duyuruldu. Çok kıymetli bir proje başta Çanakkale’mize ve Ülkemize ciddi katkıları olacak. Gelen misafirlerin konaklama sürelerini artıracak ve yabancı misafir sayımızda zaman içerisinde ciddi artış olacak. Şimdi den girişimcilerimizi bu konuda yatırıma davet ediyorum.
Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen; Turizm Komitemize, Yönetim Kurulumuza, ilgili kurum ve kuruluşlara özellikle Tarihi Alan Başkanımıza, Sayın Valimize, Ak Parti Grup Başkanvekilimize, Milletvekillerimize Odamız adına teşekkür ediyorum.
“1915 ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ 4 AY İÇERİSİNDE BİTİYOR. KÖPRÜNÜN AÇILMASI İLE ÇANAKKALE’MİZ DAHA RAHAT ULAŞILABİLİR BİR ŞEHİR OLACAK.”
Bu da şehrimizdeki turizmin, lojistik sektörünün, fabrikalaşmanın daha da artacağı anlamına geliyor. Fabrikalaşmanın olması için en önemli 3 etken var 1. Ham maddeye yakın olmak, 2. Enerji ye yakın olmak 3. de Lojistiğinin rahat olması. Ve bunların hepsi şehrimizde artık var.
Böylelikle yatırımcılar bölgeyi tercih edecek ve istihdam yaratacaktır. Öncelikle Çanakkale’mize değer katacak, sonra Ülkemize değer katacak. Her fırsatta dile getirdiğim; Çanakkale köprümüzün açılmasında emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Geçtiğimiz haftalarda Biga’da tarım fuarı vardı, yine Çanakkale de zeytinyağı hasat etkinliği yapıldı. Çok güzel ve verimli çalışmalardı, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu tür projeler İlimize ve Ülkemize değer katıyor. Değerli Meclis Üyeleri, TOBB başkanımız sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu Odamızı ziyaret etti. Ziyaret esnasında ÇTSO da meclis üyelerimizle birlikte yemek yedik, sohbet ettik. Başkanımız çok memnun kaldı. Üretkenliğimize şaşırdı. ÇTSO’nun Odalar arasında en aktif odalardan olduğunu her fırsatta çevresine de anlattığına birçok kez şahit olduk. Gurur duyduk. Başkanımızın Oda ziyaretinde ve ağırlanmasında başta Yönetim Kurulu Başkanımız olmak üzere tüm Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık.
Değerli Meclis Üyeleri sözlerimi daha fazla uzatmadan geleneksel olarak kutladığımız doğum günleri var. Ekim ayı içerisinde doğan arkadaşlarımıza iyi ki doğdunuz, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve nice mutlu yıllar dilerim. Bu zorlu süreci sağlıklı bir şekilde en kısa sürede atlatmayı, işlerimizin bol ve bereketli olmasını umuyor, hepinize meclis divanı adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. ” diyerek Meclis konuşmasını tamamladı.
Ekim ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyeleri, en son 2020 Ağustos ayında yaptığımız yüz yüze toplantımızdan sonra sizlerle tekrar bu ortamda bir arada olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtiyor, şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hoşgeldiniz diyorum. 426 gün sonra yüzyüze toplanmanın heyecanını yaşıyoruz. Gerçekten bunu hesapladık zaman çok çabuk geçiyor. Bu vesile ile virüs probleminin hala bitmediğini ve virüsle mücadelenin önemini konuşmanın başında yinelemek istiyorum. Arkadaşlar dünyada 1 kişiden yayılan virüs bize gerçeklerle yüzleşmeyi gösterdi. Yaklaşık 2 yıllık bu süreçte anladık ki herşeyin başı sağlık. Bunu unutmamalı ve hayatımızı yeni kurallara göre düzenlemeliyiz. Maske-Mesafe-Hijyen. Sağlık yoksa ekonomi de yok, hiç bir şey yok.
Değerli Meclis Üyeleri, son Meclis toplantımızın ardından dolu dolu bir ay geçirdik. Müsaadenizle özetle geçmek istiyorum.
13-19 Eylül 2021 tarihlerinde Ahilik Haftamızı kutladık. Ahilik Haftası kutlamalarına Yönetim Kurulu Üyemiz Ersin Kahraman ve Genel Sekreterimiz Sema Sandal katıldılar. Yılın Ahisi Ruşen Şahin’i Sayın Valimiz ile birlikte Bayramiç’te ziyaret ettik. Vaktimiz yettiğince birkaç üyemizi ziyaret etme fırsatı bulduk.
İskenderun TSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tennioğlu’nun babası Müfit Tennioğlu Odamızı ziyaret etti. Müfit Bey uzun yıllar TOBB camiasında görev aldığı için onun tecrübelerinden faydalanmak için sohbet imkanı bulduk.
Bozcaada İlçemizde ağırlıklı yeme, içme, turizm sektöründe olan üyelerimizle bir araya gelip sorunlarını dinledik. Bozcaada’ya yeni atanan Kaymakamımızı ve Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi ilettik ve ortak akıl konusunda sohbet etme imkanı bulduk. Bu ziyaretten 4 gün sonra hafta sonu Bozcaada Tanıtım Derneği tarafından Bozcaada Yerel Tadım Festivali düzenlendi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ona da maddi destek olmuştuk. Hafta sonu da 3-4 Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımla birlikte o etkinliğe de katılma fırsatı bulduk.
Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şadan Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Odamızı ziyaret ederek Biga Fuarına davet ettiler. Çanakkalemizin gelişimi ile ilgili sohbet imkanı bulduk.
Arkadaşlar ilimizde 9 tane özel okul var. Bunlardan Bahçeşehir Koleji Çanakkale Yetkilisi Mehmet Emin Yıldız Bey ve Müdürü Mehmet Kalkan farklı zamanlarda Odamızı ziyaret ettiler. Onlara İlimize yapmış oldukları yatırımlardan dolayı teşekkür ettim. Çünkü herşeyin başı eğitim ve bilim. Çanakkale büyüklüğünde bir il için 9 tane özel okul gerçekten çok güzel bir şey. Rekabet kaliteyi getirir, herşey gençler için.
Gençlerimizin ileri teknoloji ile meşgul olmaları bizleri umutlandırıyor. Çanakkale’de de bir grup liseli öğrenci elektrikli araç üreterek TÜBİTAK’ın Liselerarası Elektrikli Araç Yarışmasına katıldı ve 40 araç arasında 7.oldular. Araç TEKNOFEST’te sergilendi. Kendilerini biz de Oda olarak desteklemiştik, hepsini gönülden tebrik ediyorum. Çanakkale Koleji Lise Müdürü Sayın Aynur İmre hanımefendi ilk destek isteme amaçlı ziyaretinde gerçekten Yönetim Kurulu olarak heyecanlandık ve destek kararı aldık. Arkadaşlar bunlar çok sembolik rakamlar yani destek derken bir araba parası ödedik değil. Sadece moral ve motivasyon için bunu yaptık ve TEKNOFEST’te liseli gençlerimiz Çanakkalemizin adını duyurdular. Gelişme amaçlı moral oldu. Onlar da sağolsunlar ödül alarak bizi gururlandırdılar. Huzurlarınızda Aynur İmre hocamıza ve gençlerimize teşekkürü borç bilirim.
Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Temiz ile birlikte Bayramiç’te Mehmet Akif Ersoy Yağlı Güreş etkinliklerine katıldık. Odamız için sevindirici ve gurur verici bir haber daha TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi için tüm koşulları yerine getirerek Belgemizi aldık. Sürdürülebilir olması için de kurallara azami riayet ediyoruz. Huzurlarınızda başta Genel Sekreterimiz Sema Hanım olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.
“BEN ÇANAKKALEMİZİN SİYANÜRLE, DOĞA KATLİAMI İLE ANILMASINI KABUL ETMİYORUM”
Assos Antik Limanda kaya ıslah çalışmaları ile ilgili açıklamamızı yaptık. Şimdi biz kanun ve yönetmelik çıkartamayız. Rifat Başkanımızın dediği gibi bizim amacımız şehrimizin bilinirliğini artırmak, tanıtımını yapmak, şehrimizde iş yapan üyelerimizin bürokrasiyle ve diğer sorunlarını üstlere aktarmak. Arkadaşlar ben Çanakkale’nin siyanürle anılmasını istemiyorum, Çanakkale’nin doğa katliamıyla anılmasını istemiyorum. Yazın başında bir müsilaj problemi vardı. Bu konu ile ilgili ulusal kanallardan arayan arayana Glumberg’den aradılar Başkanım Çanakkale’de müsilaj var dediler. “Çanakkale’nin müsilajla aynı cümlede geçmesini bile kabul edemem burası Boğaz” dedim. Oradan geliyor ve gidiyor. Şimdi Assos Antik Limanı’ndaki olaya ben başından beri dahilim. Olay şu; geçen sene bir kaya düşüyor ve Assos Antik Limanı altını çizerek söylüyorum Assos kapatılmadı, Assos Antik Limanı kapatıldı. Orada küçüklü, büyüklü 19 tane işletme var ve bunların bir derneği var. Dernek Başkanı da bizim aynı zamanda Komite Başkanımız Erdal Çakır. Burası Afet Bölgesi ilan edildi. Afet Bölgesi ilan edildiği an oraya giriş çıkış kesinlikle yok. Biz ne yaptık? Afet Bölgesi ilan edilmesi kararı Cumhurbaşkanımızın önündeydi. Bu kararı geciktirdiğimiz kadar geciktirmeye çalıştık. Buna oradaki 19 tane işletme sahibi arkadaşımız da şahit. Sayın Valimiz de şahit. Sayın Bülent Turan da şahit. Sayın Jülide İskenderoğlu da şahit. Bunu geciktirdik ondan sonrada söz konusu ihalenin yapılması için bütçenin aktarılmasını çok sağ olsunlar Milletvekillerimiz sağladı. Şuanda bizim Babakale civarında 80 tane afet konutu bekleyen, hak kazanmış vatandaşımız var. Bütçesizlikten dolayı afet konutları yapılamıyor. Ona rağmen aynı kurum oraya gerekli parayı çıkarttı ve 26 Mart’ta bu ihale yapıldı. İhale şartnamesinde işin bitme süresi 500 gün. Yine toplantılar yaptık. Müteahhitle Vali Beyimizin Başkanlığında toplandık. Bu 500 gün olmaz çünkü Nisan ayında işi teslim alıyor. 500 gün olursa oradaki işletmeler 2 sezon kaybediyor. Bunu 300 güne çekeceğiz. Bakıyorum hep aynı insanlar zaten herşeyde kavga ediyorlar. Bu kaya elle kaldırılırsa başka şey olacak, kepçeyle kaldırılırsa başka şey mi olacak? Sonra ihale geçen sene 26 Mart’ta yapıldı. Eğer bunu siyaset malzemesi yapacaklarsa bunun şartnamesi de açıktı. Gidip o zaman bu makine ile olmaz bu şöyle olmaz diye. 60 metreküp hafriyat olduğunu ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak biliyorum. İl Genel Meclis Üyelerimiz var. İl Başkanlarımız var. Çanakkale’nin siyasete, Çanakkale turizminin, benim, arkadaşlarımın tanıtmaya reklamını yapmaya çalıştığı Çanakkale turizminin böyle ufak tefek şeylere malzeme yapılmasını kınıyorum. Bu açıklamayı da yaptım. Amiyane tabirle ameliyat masasındaki hastanın fotoğrafını çekiyorsun, onu yayınlıyorsun. Bir tarafta çok güzel bir manzara güneşli havada çekilmiş bir fotoğraf. Yağmur yağdı şimdi toz ortadan kalktı gidin bakın aynı doğallığı ile orada duruyor. Ama bunları kınıyorum arkadaşlar. Bunlarda kasıt var, bunlar Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmaz. Eğer ki izin alındıysa, Hatırlayın: Siyanür varsa Bayramiç Beyazı yok. Siyanür varsa peynir yok. Biz vermedik ki arkadaş biz tanıtmaya uğraşıyoruz. Siz Çanakkale’yi siyanürle anmaya çalışıyorsunuz. Ben bunlara karşıyım. Siyaseti kim nerede yapacaksa yapsın ama Çanakkale’nin tanıtımı ve turizmi üzerinden siyaset yapanları kınıyorum.
Eşim ile birlikte İstanbul’a vize başvurusu için gittik. Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Georgina Soultanapoulou bizzat kendisi bizi ağırladı. Ticari İlişkiler Direktörü Sayın Apostolos Digbassanis’i aslında Dikbasan’mış soyadı Keşan’dan gitmiş, ilişkilerimiz çok iyi. İstanbul’da ziyarette bulunduk. Üyelerimizin vize işlemlerini kolaylaştırılması ve Avrupa’ya açılmamız için kendilerinden destek istedik.
Yine çeşitli sebeplerden dolayı doğum yerim olan Rize’ye gittim. Orada da Rize Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret ettim ve sizlere selam getirdim. Bizleri beklediklerini ilettiler, ben de onları beklediğimizi ilettim.
Çan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Aslan Odamızı ziyaret etti. Sütçü ve üreticilerimizin sorunları hakkında istişarelerde bulunduk. Kendilerinin süt birliği konusunda çalışmaları var. Onlara da destek olacağımızı kendilerine ilettim.
Sayın Valimiz başkanlığında turizmciler ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldik. Sağ olsun Armağan Aydeğer arkadaşımız bizi kendi otelinde ağırladı. Bu toplantıların her birinde ortak akıllar ortaya çıkıyor. Dediğim gibi biz Çanakkale’yi tanıtmak için çalışıyoruz, bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. En çok katkı vermemiz gereken sektör arkadaşlar. Ben aşağı yukarı herkesle diyalog halindeyim. Hepimizin işleri iyi, açık söyleyeyim yani işim kötü diyen aramızda kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Ama turizm gerçekten çok ciddi yara aldı. Yani 1,5 yıl hizmet sektöründe turizm gelirsiz devam etti. Bunun için bu dönemde turizme en fazla katkı vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için turizmci arkadaşlarımızla da konuştuk. Kur farkından dolayı Yunanistan, Bulgaristan daha doğrusu Balkan ülkelerine çok da yakınız. Balkan ülkelerine tanıtım biraz daha fazla yapmayı düşünüyoruz. Onlarla ilgili önceki yıllara Sofya Fuarına kendi imkanlarıyla katılan turizmci arkadaşlarımıza bir nebze olsun, bütçemiz el verdiği sürece Sofya ve Balkan Ülkelerindeki fuarlara katılmayı Yönetim Kurulu olarak uygun gördük. Zamanı gelince size de sunacağız bunları.
Arkadaşlar, biliyorsunuz hep birlikte 01 Ekim tarihinde TOBB Başkanımızı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu, değerli büyüklerim Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sayın Şadan Eren ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Pakmaksız Bey’i ağırladık. Köprümüzü gösterdik. Memnuniyetini defalarca dile getirdi ve döndükten sonra gönderdiği mektubunu da sizlerle paylaştım. Ben de bu vesile ile katılımlarınız ve gösterdiğiniz ev sahipliği için sizlere teşekkür ediyorum. Gerçekten dillerinden düşmedik onu söyleyebilirim. Yani gidersiniz de teşekkür olur ama farklıydı, Rifat Başkan da bunu söyledi, diğer büyüklerimiz de bunu söyledi. Çanakkale ili olarak personelimizden tutun Meclis Üyelerimize kadar hep birlikte çok iyi bir ağırlama gerçekleştirdik.
02 Ekim tarihinde Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Açılışına katıldım. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın teşrifleri ile açılan Sualtı parkı 14 ayrı dalış noktası ile Türkiye’de bir ilk ve Dünyanın da en önemli dalış merkezi olması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sayın Valimize ve Milletvekillerimize Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız İsmail Kaşdemir Bey’e bu Merkezi kazandırdıkları için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.
Müteahhitler Birliği yeni yönetimi ve Yeni Başkan Üyemiz Salih Yıldız Odamızı ziyaret ettiler. İnşaat sektörünü biraz konuştuk, tartıştık, sektördeki fiyat arışlarını konuştuk. Yine onlara gerekli desteği vereceğimizin sözünü verdik.
1915 Çanakkale Köprümüz ileri teknolojisi ve üstün teknik özellikleri ile bir Amerikan mühendislik dergisine kapak oldu. Avrupanın en büyük kamu yatırımı için emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Arkadaşlar bu köprünün hala ne anlama geldiğini anlamış değiliz. Köprü öyle bir şey ki İstanbul dediğimiz ilimiz, bizim Yunanistan’ın 2 katı. Şu bulunduğumuz nokta köprü bittiği zaman Mahmutbey gişelerine 2 saat olacak. Şubat ayında herhalde köprünün üzerinden geçeceğiz. 2 Yunanistan nüfusunun 2 saat uzaklıkta olması Çanakkale gibi bir ile ekonomik ve sosyal manada çok değişik şeyler yaşatacağına inanıyorum. Onun için herkes bu gelişime ayak uydurmak için elinden geleni yapsın. Gelecekler bizden işyerlerimizi, evlerimizi isteyecekler alacaklar. Verilen paraya iyi paraymış diyeceğiz ama ondan sonrası yok. Şunu unutmayalım sattığımızı geri alamayacağız. İşimizi gücümüzü geliştirerek devam etmeniz gerektiği konusunda telkinde bulunmak istiyorum. İşimizi, gücümüzü geliştirelim ve çok büyük değişimlere hazırlıklı olalım.
Geçen ay TOBBUYUM Genel Müdürünün sunumunu dinlemiştik. Pratik ve hızlı alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan arabuluculuk müessesesinin Odamızda da kurulması için görüşmelerimizi yapıyoruz. Çanakkale’de yeni hizmete giren Çanakkale Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi ÇATAM’ı ziyaret ettik. Kendilerine hayırlı olsun dileklerinde bulunduk. İnşallah artık ticari ve birçok konu var uzun sürer adliye koridorlarında sürünmeden iş insanları olarak bu kolaylıktan üyelerimizi faydalandırmayı umuyoruz.
09-10 Ekim 2021 tarihlerinde Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği ile Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen ve Odamızca da destek verdiğimiz 1.Troya Zeytinyağı Festivali’ne katılım sağladık. Çanakkale’mizin en değerli tarım ürünleri arasında olan zeytinyağımızın marka değerini yükseltmek için, ekonomik değerini artırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sabah size link attım ulusal basında da konu oldu. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan’a ve Zeytinyağı Üreticileri Dernek Başkanı ve 4. Nolu Komite Başkanımız Erdinç Üzden’e teşekkürü bir borç bilirim.
Çanakkale’nin her yerinde bir şey var arkadaşlar. Bir projemiz daha var şimdi aklıma geldi. Yenice’li bir üyemizin önerisini Murat Aydoğdu arkadaşım takip ediyor. Yenice’de motor sporları ve doğa yürüyüşü projesini takip edeceğiz. İnşallah Yenice’ye de destinasyon kazandırırsak Çanakkale’de 1.3 yanlış hatırlamıyorsam ortalama konaklama işte onları 2’lere çıkarmak için insanlara daha farklı destinasyonlar da daha farklı şeyler sunmamız lazım. Onu da siyasilerimiz ve Sayın Valimizle de paylaşacağız. İnşallah Yenicemize de o hizmeti yapmaya çalışıyoruz.
Paris İklim Anlaşması 07 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanarak Ülkemiz tarafından da onaylanmış oldu. Arkadaşlar Paris İklim Anlaşması gerçekten birçoğumuzun farkında olmadığı ve birden önümüze duvar gibi çıkacak bir anlaşma. Bunu incelemenizi öneriyorum.
Biz de bu bağlamda Odamızın enerji ihtiyacını karşılamak için Güneş Enerji Sisteminin satın alınma işlemini gerçekleştirdik. İhaleyi yaptık. Çok kısa bir sürede artık Odamızın da kullandığı elektriği kendi panellerimizle elde edeceğiz.
Halkbank Balıkesir Bölge Müdürü Erdoğan Başıboş ve Çanakkale Şube Müdürü Devrim Önder Bey’in ziyaretleri oldu. Tabi birçok üyelerimizden gelen sorunlar ile ilgili sık sık görüşüyoruz biz Bölge Müdürlerimizle. Şunu söyleyebilirim Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir kurum ve kuruluşla en ufak bir sürtüşmesi yok. Çok şükür bürokratlarımızla, özel sektörümüzle, siyasilerimizle hepsiyle her türlü iletişimimiz var ve devam edecek.
Eski Başbakan Yardımcılarımızdan, İstanbul Ticaret Üniversitesinde de Rektör olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Sayın Nazım Ekren ile ÇASİAD’da bir araya geldik. ÇASİAD Başkanı arkadaşım Semih Başaran beni de davet ettiler, eksik olmasın. İlimiz bir Üniversite ya da Üniversiteye bağlı Fakülte kazandırabilmek için fikir alışverişinde bulunduk.
Evet biraz önce söylediğim gibi bizim her türlü siyasi partiye kapımız açık. Cuma günü CHP ve Memleket Partisi İl Yönetimlerinin Odamıza ziyaretleri olacak. Siyaset üstü bir yaklaşım ile demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerimiz ile eşit mesafede bir arada olmayı önemsiyoruz. Biz her görüşe eşit mesafedeyiz. Tek kırmızıçizgimiz Vatanın bölünmez bütünlüğü. Bu anlayış ile her siyasi partiyi kabul edeceğiz, dinleyeceğiz ve Çanakkale iş âleminin görüşlerini dile getireceğiz.
Antalya’da 20 Ekim’de başlayacak olan YÖREX Fuarı’na Yönetim olarak bir ziyaret gerçekleştireceğiz. GMKA Çanakkale ve Balıkesir için 110 metrekarelik bir stant kurdu. Bize 55 metrekare, onlara 55 metrekare. Burada coğrafi işaret almış 8 ürünümüzü sunma imkanımız olacak. Çanakkale’mizin tanıtımı için bir hizmet daha yapmış olacağız.
Gündem maddelerimiz arasında olan 05-07 Kasım 2021 tarihleri arasında Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Liderlik Akademisi’ne katılım konusuna Yönetim Kurulu olarak bir karar aldık. Ama bunu siz Meclis Üyelerimizin onayına sunmak istiyoruz. Birlik Başkanımız Rifat Bey de burada olacak. Birçok Oda Meclis Üyeleri ile birlikte katılıyor. Biz de Meclis Üyelerimiz, Komite Başkanlarımız, Kadın ve Genç Girişimcilerimizden belli sayıda arkadaşımızla 5-7 Kasımda Kıbrıs’a gitmek isteriz. İşte burada 2 gün boyunca Rifat Bey’le 1 saat bile sohbet imkanı bulursak mesela TOBB ETÜ Üniversitesinin buraya dijitalleşmeyle ilgili, ekonomiyle ilgili bir iki fakültesini getirebilirsek bir hizmet etmiş oluruz. Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz şuanda OSB içindeki fabrikalarla öğrenciler birarada olur. Tabi bu uzmanların işi ama böyle ricalarımız olacak. Onun için de Birlik Başkanımız ve yönetimiyle zaten ilişkilerimiz iyi ama samimiyeti artırmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
“ÇANAKKALE’DE OTOPARK SORUNU 40 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ”
Turizm sektörü meslek temsilcilerimizin de sık sık dile getirdiği otopark sorunu için ÇTSO olarak bir inisiyatif aldık ve bu işi üzerimize biz yapalım dedik. Kimseden bugüne kadar ses çıkmadı. Sonra bunu eleştirince siyaset yapıyorsun diyorlar. Arkadaşlar ben siyaset falan yapmıyorum. Durum tespiti yapıyor ve bana gelen taleplerin sesi olmak istiyorum. Çanakkale’de merkezde otopark sorunu olduğunu da asgari ücrette vergi yükünün ağır olduğunu da bıkmadan her platformda söyleyeceğiz. Gazeteci arkadaşlar açıklamaların içinden cımbızla çekip lafı alıyorlar. Biz bildiğimiz doğruları söylemeye ve üyelerimizin sesi olmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz.
Sayın Meclis Üyeleri, gündemimizde Köprü ziyareti vardı ileri bir tarihe erteledik. Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı, Dünya’nın 1. veya 2. en büyük köprüsü. Gerçekten İlimizde çok büyük bir fark yaratacağını hissediyorum. Yine Ezine İhtisas Gıda OSB de 60 parselden 1 veya 2 tane parsel kaldı. Bu demek oluyor ki bu sene içerisinde orada 60 tane fabrika yapılacak. Başka iyi bir haber de Çan Karma OSB’den geldi.
Onun da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı müjdesini aldık. Her iki OSB’nin temelleri bu salonda atıldı arkadaşlar. İlimizin ekonomik hayatına sağlayacağı katkılarda tüm Meclis Üyelerimizin payı olduğunu söylüyorum. Bu vesile ile de siz değerli Meclis Üyelerimize gerek kendi işlerinde gerekse ÇTSO kimliği ile, şehrimizin vizyonuna kattığı değerler için çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Uysal tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve 2021 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Burs kriterleri görüşülerek 2021-2022 eğitim öğretim yılı burs miktarı belirlendi. 1 adet Nace Kodu’nun eklenmesine Meclis tarafından karar verildi.
Gündeme gelebilecek konularda söz alan Meclis Üyesi Ferdi Erdoğan; “Odamız enerji ihtiyacının çok büyük bir kısmının güneş enerjisi ile karşılayacak olması yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının bu kadar gündemde olduğu bir dönemde hayata geçirilmesi çok kıymetli ve örnek bir çalışma. Ana eleman tedarikinde çok önemli bir dişli olan Meslek Liselerinin özendirilmesi için Meclis üyelerimizden okullarımıza hami atayabiliriz. Bu sayede staj başta olmak üzere diğer öncelikli ihtiyaçlarını belirleyebilir, aile ve öğrenci motivasyonunu arttırabiliriz. ”
Meclis Üyesi Burak Kunt; “Odamızın yenilebilir enerji kaynağı kullanımı için yaptığı güneş enerjisi yatırımında emeği geçen herkesi kutluyorum. İşveren olarak yaşadığımız sıkıntılar var. Kurda yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon bizleri karar almakta zorluyor. Aldığımız malı yerine koyamıyoruz. Türkiye’de yatırım yapmak loto oynamak gibi oldu. Geceden sabaha değişen ve zorlaşan mevzuatlar işimizi daha da zorlaştırıyor. K Belgesi’nin KOBİ’lere avantajlar sağlaması lazım. Stopaj da tabiri caiz ise vezne gibi çalışıyoruz. Bu yükü hafifletmek lazım, kalifiye personel eksikliği ortak sorunumuz. Asgari ücretin vergi yükü azaltılmalı. Sermayedarı mutlu edemezsen kimseyi mutlu edemezsin. Dünya değişiyor. Ana iki grup sermayedar ve emekçiye üçüncü sınıf eklendi. 20’li yaşlardaki yazılımcılar. Bu noktada biz ÇTSO olarak katkı sağlamalıyız. Geleceğin dili bilgisayar dili. ÇTSO olarak Dijital Akademi kurarak, ev hanımlarına destek vererek ekonomide daha aktif olmalarını sağlayacak projeler üretebiliriz.”
Meclis Üyesi Erdinç Bezgen;“ Tonajlı araçlarımızın gemi geçişlerinde sorunlar yaşıyoruz. Aynı araca farklı fiyatlar uygulanabiliyor. Bu durumun gündeme gelerek görüşülmesini istiyoruz”
Meclis Üyesi Ahmet Çelik; “Son dönemde TÜRSAB Ar-Ge konusuna son derece önem veriyor. Gastronomiyle ilgili 2022 yılından itibaren ses getirecek faaliyetler yapılacak. İlimizin gastronomi değerlerini tanıtmak üzere 30 farklı seyahat acentesini Çanakkale’ye getirerek tüm değerlerimizi tanıtacağız. 2022 yılından itibaren ciddi bir yolcu gemisi trafiği olacağını görüyoruz. Tur otobüslerinin şehir merkezine hala uygun bir alana sahip olmaması bizleri zor durumda bırakıyor. Gündeme getirmek istediğim diğer önemli bir husus da ulusal ve uluslararası tanıtımı için emek harcadığımız Çanakkale’mizin adının olumsuz şeylerle birleştirilerek anılması. Biz turizmciler artık “…yoksa turizm yok” mottolarını duymak ve görmek istemiyoruz.”
Meclis Üyesi Armağan Aydeğer; “Odamızın pandemi sürecinde bizlerin sesi olarak taleplerimizi ilgili makamlara ileterek turizme verdiği destek bizler için çok değerli. Uzak doğu pazarlarımız bu süreçte tamamen durdu. Özellikle kış sezonunda sektöre can suyu olan bu pazarı yeniden kazanmalıyız. Assos Çanakkale’mizin önemli bir marka değeridir. Çanakkale Kuzey Ege mutfağının temsilcisi olabilir. Troya yılında olduğu gibi benzer bir sinerjiyi ilimizin gastronomisi içinde yakalayabiliriz. Kemalpaşa’da yayalaştırma çalışmaları turizmcileri zor durumda bırakıyor. Bu durum için itirazlarımızı ve gerekçeleriyle beraber sunduk. Şehir otelleri için en önemli husus kolay ulaşılabilir olmasıdır. Yabancı ülkelerdeki örneklerle kıyaslama yapmak çok mantıklı değil. Kıyaslanan şehirlere günde kaç tane uluslararası uçak inip kalkıyor, tren ve metro ulaşım imkanları nasıl asıl bunlara bakmak lazım. Çanakkale’ye turist %90 dan fazla bir oranda araçla yani karayolu ile ulaşıyor.”
Meclis Üyesi Mehmet Emin Şevik; “Odamızın yaptığı çalışmaları bende tekdirle karşılıyorum. Bizim de iş insanı olarak sıkıntımız bir haftaya yakındır telefon ve internet bağlantımız yok. Müşterilerimizden POS cihazı ile tahsilat yapamıyoruz. Yıl 2022 ve biz maalesef nelerle uğraşıyoruz.”
Kaynak: Haber Merkezi
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “DEĞERLİ MECLİS ÜYELERİ, EN SON 2020 AĞUSTOS AYINDA YAPTIĞIMIZ YÜZ YÜZE TOPLANTIMIZDAN SONRA SİZLERLE TEKRAR BU ORTAMDA BİR ARADA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLU OLDUĞUMU BELİRTİYOR, ŞAHSIM VE YÖNETİM KURULUMUZ ADINA HOŞGELDİNİZ DİYORUM. 426 GÜN SONRA YÜZYÜZE TOPLANMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ. GERÇEKTEN BUNU HESAPLADIK ZAMAN ÇOK ÇABUK GEÇİYOR. BU VESİLE İLE VİRÜS PROBLEMİNİN HALA BİTMEDİĞİNİ VE VİRÜSLE MÜCADELENİN ÖNEMİNİ KONUŞMANIN BAŞINDA YİNELEMEK İSTİYORUM.”
ÇTSO Ekim ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç; “Değerli Meclis Üyeleri, Meclis Başkanlık divanı adına sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyor, Ekim ayı olağan Meclis toplantısını açıyorum.
Kıymetli Meclis üyelerimiz, uzun bir aranın ardından yüz yüze Meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte, pandeminin etkilerini hep birlikte çaba sarf ederek en aza indirger ve yüz yüze toplantılarımıza devam ederiz. Yaklaşık 2 yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz. Bu süreçte sağlığımızın kıymetini ve özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu idrak etmiş bulunuyoruz. Pandemi süresince birçoğumuzun işleri sekteye uğramış ve işyerlerimiz belirli bir süre kapalı kalmıştır. Ancak bu durum sadece Ülkemizi değil tüm dünya ülkelerindeki ekonomiyi olumsuz etkiledi, global ticaretin seyrini değiştirdi. Bizlere her an için mücbir sebeplere hazır olmayı, B ve C planlarımızı hazır tutmamız gerektiğini öğretti. Fakat bazı sektörler ise krizi fırsata çevirdi. Hatta sektörlerinin olağan akışına göre daha fazla büyüme gerçekleştirdiler. Gıda üretici ve satıcıları, marketler, nakliye şirketleri, ihracat yapan firmalar. Özellikle bilişim sektörü ciddi anlamda ivme kazandı. Sosyal medyayla e ticaret üzerinden satışlar rekor tazeledi. Aslında hepimizin küresel değişimlere entegre olmamız gerektiğini ve hızlı reaksiyon almamız gerektiğini gördük.
“COVİDLİ VAKA SAYISI AŞILAMAYLA KISMİ DE OLSA AZALDI, BUNUN ETKİLERİNİ HEP BİRLİKTE GÖZLEMLEDİK. BEN BURADAN TEKRAR KAPANMALARA KARŞI ÜYELERİMİZ NEZDİNDE BÜTÜN HALKIMIZI AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM.”
Pandemi ile birlikte küresel sorunlar da ardı ardına patlak vermeye başladı. Bunların en son örneği Çin de başlayıp dünyayı etkisi altına alan çip ve enerji krizi. Bu arz eksiklikleri hepimizi dolaylı olarak etkiledi. Yeni makine siparişlerimizin hem tedarik süresinin hem de fiyatlarının artmasına sebep oldu.
Ülkemiz birçok dış etkenle mücadele etmekte. En son Afganistan’da Taliban tarafından yönetime el konulmasıyla birlikte ülkemiz için savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu tekrar anladık. Ülke olarak son yıllarda savunma sanayisinde atağa kalktık ve ithal eden ülke konumundan, ihraç eden ülke konumuna geçtik. Afganistan da ki bu yönetim değişikliğiyle ülkemizde çoktandır misafir ettiğimiz Suriyelilerin ardından şimdi de Afgan komşularımız ülkemize sığınmaktalar, Ancak ülkemiz ve bizler misafir ağırlamakta artık zorluk çekiyoruz. Bazı bölgelerimizde ekonomik sorunların yanında sosyokültürel sorunlar oluşmaya başladı. Dünya liderlerinin biran önce bu konu da çözüm odaklı bir girişim oluşturmasını bekliyoruz
Ülkemizde dolar kurunun stabil olmaması ve Ortadoğu hattında ki istikrarsızlıklardan dolayı yerli ve yabancı yatırımcıların, yatırım kararlarında çekimser kalmalarına sebep oluyor. Bu da üretimin azalmasına ve dolasıyla işsizlik oranların yükselmesine sebep oluyor. Merkez bankamız 1.5 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Bu sermaye grupları tarafından piyasada negatif karşılanmış olup dövizin daha da yükselmesine sebep olmuştur. Ancak bizler için dolaylı olarak faydalı oldu. Pandemi döneminde artan finansman ihtiyacımız için yüksek maliyetli borçlanmalar yaptık. Artık ihtiyacımız olan finansmana daha da uygun maliyetlerle ulaşabilmeliyiz, işlerimizin sürdürebilirliğini sağlamalıyız. Ekonomiye ve istihdama daha fazla katkı sunmamız için ucuz finansman şart, değerli üyeler.
Değerli meclis üyeleri, Çanakkale’mizin gelişmesi için ÇTSO olarak ciddi çalışmalar yapıldığını hepimiz görüyoruz. Bu çalışmalarımız ile birçok Oda ve Borsalara örnek olduğumuzu düşünüyorum. Şehrimizde turizm alanında çok önemli bir gelişme oldu. ÇTSO turizm komitemizde dillendirilen, olgunlaştırılan ve çeşitli kurumlardan destek istenerek proje kapsamına alınan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı, Su Altı Milli Parkı ilan edildi, tüm ülkelere duyuruldu. Çok kıymetli bir proje başta Çanakkale’mize ve Ülkemize ciddi katkıları olacak. Gelen misafirlerin konaklama sürelerini artıracak ve yabancı misafir sayımızda zaman içerisinde ciddi artış olacak. Şimdi den girişimcilerimizi bu konuda yatırıma davet ediyorum.
Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen; Turizm Komitemize, Yönetim Kurulumuza, ilgili kurum ve kuruluşlara özellikle Tarihi Alan Başkanımıza, Sayın Valimize, Ak Parti Grup Başkanvekilimize, Milletvekillerimize Odamız adına teşekkür ediyorum.
“1915 ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ 4 AY İÇERİSİNDE BİTİYOR. KÖPRÜNÜN AÇILMASI İLE ÇANAKKALE’MİZ DAHA RAHAT ULAŞILABİLİR BİR ŞEHİR OLACAK.”
Bu da şehrimizdeki turizmin, lojistik sektörünün, fabrikalaşmanın daha da artacağı anlamına geliyor. Fabrikalaşmanın olması için en önemli 3 etken var 1. Ham maddeye yakın olmak, 2. Enerji ye yakın olmak 3. de Lojistiğinin rahat olması. Ve bunların hepsi şehrimizde artık var.
Böylelikle yatırımcılar bölgeyi tercih edecek ve istihdam yaratacaktır. Öncelikle Çanakkale’mize değer katacak, sonra Ülkemize değer katacak. Her fırsatta dile getirdiğim; Çanakkale köprümüzün açılmasında emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Geçtiğimiz haftalarda Biga’da tarım fuarı vardı, yine Çanakkale de zeytinyağı hasat etkinliği yapıldı. Çok güzel ve verimli çalışmalardı, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu tür projeler İlimize ve Ülkemize değer katıyor. Değerli Meclis Üyeleri, TOBB başkanımız sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu Odamızı ziyaret etti. Ziyaret esnasında ÇTSO da meclis üyelerimizle birlikte yemek yedik, sohbet ettik. Başkanımız çok memnun kaldı. Üretkenliğimize şaşırdı. ÇTSO’nun Odalar arasında en aktif odalardan olduğunu her fırsatta çevresine de anlattığına birçok kez şahit olduk. Gurur duyduk. Başkanımızın Oda ziyaretinde ve ağırlanmasında başta Yönetim Kurulu Başkanımız olmak üzere tüm Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık.
Değerli Meclis Üyeleri sözlerimi daha fazla uzatmadan geleneksel olarak kutladığımız doğum günleri var. Ekim ayı içerisinde doğan arkadaşlarımıza iyi ki doğdunuz, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve nice mutlu yıllar dilerim. Bu zorlu süreci sağlıklı bir şekilde en kısa sürede atlatmayı, işlerimizin bol ve bereketli olmasını umuyor, hepinize meclis divanı adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. ” diyerek Meclis konuşmasını tamamladı.
Ekim ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyeleri, en son 2020 Ağustos ayında yaptığımız yüz yüze toplantımızdan sonra sizlerle tekrar bu ortamda bir arada olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtiyor, şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hoşgeldiniz diyorum. 426 gün sonra yüzyüze toplanmanın heyecanını yaşıyoruz. Gerçekten bunu hesapladık zaman çok çabuk geçiyor. Bu vesile ile virüs probleminin hala bitmediğini ve virüsle mücadelenin önemini konuşmanın başında yinelemek istiyorum. Arkadaşlar dünyada 1 kişiden yayılan virüs bize gerçeklerle yüzleşmeyi gösterdi. Yaklaşık 2 yıllık bu süreçte anladık ki herşeyin başı sağlık. Bunu unutmamalı ve hayatımızı yeni kurallara göre düzenlemeliyiz. Maske-Mesafe-Hijyen. Sağlık yoksa ekonomi de yok, hiç bir şey yok.
Değerli Meclis Üyeleri, son Meclis toplantımızın ardından dolu dolu bir ay geçirdik. Müsaadenizle özetle geçmek istiyorum.
13-19 Eylül 2021 tarihlerinde Ahilik Haftamızı kutladık. Ahilik Haftası kutlamalarına Yönetim Kurulu Üyemiz Ersin Kahraman ve Genel Sekreterimiz Sema Sandal katıldılar. Yılın Ahisi Ruşen Şahin’i Sayın Valimiz ile birlikte Bayramiç’te ziyaret ettik. Vaktimiz yettiğince birkaç üyemizi ziyaret etme fırsatı bulduk.
İskenderun TSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tennioğlu’nun babası Müfit Tennioğlu Odamızı ziyaret etti. Müfit Bey uzun yıllar TOBB camiasında görev aldığı için onun tecrübelerinden faydalanmak için sohbet imkanı bulduk.
Bozcaada İlçemizde ağırlıklı yeme, içme, turizm sektöründe olan üyelerimizle bir araya gelip sorunlarını dinledik. Bozcaada’ya yeni atanan Kaymakamımızı ve Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi ilettik ve ortak akıl konusunda sohbet etme imkanı bulduk. Bu ziyaretten 4 gün sonra hafta sonu Bozcaada Tanıtım Derneği tarafından Bozcaada Yerel Tadım Festivali düzenlendi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ona da maddi destek olmuştuk. Hafta sonu da 3-4 Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımla birlikte o etkinliğe de katılma fırsatı bulduk.
Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şadan Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Odamızı ziyaret ederek Biga Fuarına davet ettiler. Çanakkalemizin gelişimi ile ilgili sohbet imkanı bulduk.
Arkadaşlar ilimizde 9 tane özel okul var. Bunlardan Bahçeşehir Koleji Çanakkale Yetkilisi Mehmet Emin Yıldız Bey ve Müdürü Mehmet Kalkan farklı zamanlarda Odamızı ziyaret ettiler. Onlara İlimize yapmış oldukları yatırımlardan dolayı teşekkür ettim. Çünkü herşeyin başı eğitim ve bilim. Çanakkale büyüklüğünde bir il için 9 tane özel okul gerçekten çok güzel bir şey. Rekabet kaliteyi getirir, herşey gençler için.
Gençlerimizin ileri teknoloji ile meşgul olmaları bizleri umutlandırıyor. Çanakkale’de de bir grup liseli öğrenci elektrikli araç üreterek TÜBİTAK’ın Liselerarası Elektrikli Araç Yarışmasına katıldı ve 40 araç arasında 7.oldular. Araç TEKNOFEST’te sergilendi. Kendilerini biz de Oda olarak desteklemiştik, hepsini gönülden tebrik ediyorum. Çanakkale Koleji Lise Müdürü Sayın Aynur İmre hanımefendi ilk destek isteme amaçlı ziyaretinde gerçekten Yönetim Kurulu olarak heyecanlandık ve destek kararı aldık. Arkadaşlar bunlar çok sembolik rakamlar yani destek derken bir araba parası ödedik değil. Sadece moral ve motivasyon için bunu yaptık ve TEKNOFEST’te liseli gençlerimiz Çanakkalemizin adını duyurdular. Gelişme amaçlı moral oldu. Onlar da sağolsunlar ödül alarak bizi gururlandırdılar. Huzurlarınızda Aynur İmre hocamıza ve gençlerimize teşekkürü borç bilirim.
Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Temiz ile birlikte Bayramiç’te Mehmet Akif Ersoy Yağlı Güreş etkinliklerine katıldık. Odamız için sevindirici ve gurur verici bir haber daha TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi için tüm koşulları yerine getirerek Belgemizi aldık. Sürdürülebilir olması için de kurallara azami riayet ediyoruz. Huzurlarınızda başta Genel Sekreterimiz Sema Hanım olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.
“BEN ÇANAKKALEMİZİN SİYANÜRLE, DOĞA KATLİAMI İLE ANILMASINI KABUL ETMİYORUM”
Assos Antik Limanda kaya ıslah çalışmaları ile ilgili açıklamamızı yaptık. Şimdi biz kanun ve yönetmelik çıkartamayız. Rifat Başkanımızın dediği gibi bizim amacımız şehrimizin bilinirliğini artırmak, tanıtımını yapmak, şehrimizde iş yapan üyelerimizin bürokrasiyle ve diğer sorunlarını üstlere aktarmak. Arkadaşlar ben Çanakkale’nin siyanürle anılmasını istemiyorum, Çanakkale’nin doğa katliamıyla anılmasını istemiyorum. Yazın başında bir müsilaj problemi vardı. Bu konu ile ilgili ulusal kanallardan arayan arayana Glumberg’den aradılar Başkanım Çanakkale’de müsilaj var dediler. “Çanakkale’nin müsilajla aynı cümlede geçmesini bile kabul edemem burası Boğaz” dedim. Oradan geliyor ve gidiyor. Şimdi Assos Antik Limanı’ndaki olaya ben başından beri dahilim. Olay şu; geçen sene bir kaya düşüyor ve Assos Antik Limanı altını çizerek söylüyorum Assos kapatılmadı, Assos Antik Limanı kapatıldı. Orada küçüklü, büyüklü 19 tane işletme var ve bunların bir derneği var. Dernek Başkanı da bizim aynı zamanda Komite Başkanımız Erdal Çakır. Burası Afet Bölgesi ilan edildi. Afet Bölgesi ilan edildiği an oraya giriş çıkış kesinlikle yok. Biz ne yaptık? Afet Bölgesi ilan edilmesi kararı Cumhurbaşkanımızın önündeydi. Bu kararı geciktirdiğimiz kadar geciktirmeye çalıştık. Buna oradaki 19 tane işletme sahibi arkadaşımız da şahit. Sayın Valimiz de şahit. Sayın Bülent Turan da şahit. Sayın Jülide İskenderoğlu da şahit. Bunu geciktirdik ondan sonrada söz konusu ihalenin yapılması için bütçenin aktarılmasını çok sağ olsunlar Milletvekillerimiz sağladı. Şuanda bizim Babakale civarında 80 tane afet konutu bekleyen, hak kazanmış vatandaşımız var. Bütçesizlikten dolayı afet konutları yapılamıyor. Ona rağmen aynı kurum oraya gerekli parayı çıkarttı ve 26 Mart’ta bu ihale yapıldı. İhale şartnamesinde işin bitme süresi 500 gün. Yine toplantılar yaptık. Müteahhitle Vali Beyimizin Başkanlığında toplandık. Bu 500 gün olmaz çünkü Nisan ayında işi teslim alıyor. 500 gün olursa oradaki işletmeler 2 sezon kaybediyor. Bunu 300 güne çekeceğiz. Bakıyorum hep aynı insanlar zaten herşeyde kavga ediyorlar. Bu kaya elle kaldırılırsa başka şey olacak, kepçeyle kaldırılırsa başka şey mi olacak? Sonra ihale geçen sene 26 Mart’ta yapıldı. Eğer bunu siyaset malzemesi yapacaklarsa bunun şartnamesi de açıktı. Gidip o zaman bu makine ile olmaz bu şöyle olmaz diye. 60 metreküp hafriyat olduğunu ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak biliyorum. İl Genel Meclis Üyelerimiz var. İl Başkanlarımız var. Çanakkale’nin siyasete, Çanakkale turizminin, benim, arkadaşlarımın tanıtmaya reklamını yapmaya çalıştığı Çanakkale turizminin böyle ufak tefek şeylere malzeme yapılmasını kınıyorum. Bu açıklamayı da yaptım. Amiyane tabirle ameliyat masasındaki hastanın fotoğrafını çekiyorsun, onu yayınlıyorsun. Bir tarafta çok güzel bir manzara güneşli havada çekilmiş bir fotoğraf. Yağmur yağdı şimdi toz ortadan kalktı gidin bakın aynı doğallığı ile orada duruyor. Ama bunları kınıyorum arkadaşlar. Bunlarda kasıt var, bunlar Çanakkale’ye hiçbir şey kazandırmaz. Eğer ki izin alındıysa, Hatırlayın: Siyanür varsa Bayramiç Beyazı yok. Siyanür varsa peynir yok. Biz vermedik ki arkadaş biz tanıtmaya uğraşıyoruz. Siz Çanakkale’yi siyanürle anmaya çalışıyorsunuz. Ben bunlara karşıyım. Siyaseti kim nerede yapacaksa yapsın ama Çanakkale’nin tanıtımı ve turizmi üzerinden siyaset yapanları kınıyorum.
Eşim ile birlikte İstanbul’a vize başvurusu için gittik. Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Georgina Soultanapoulou bizzat kendisi bizi ağırladı. Ticari İlişkiler Direktörü Sayın Apostolos Digbassanis’i aslında Dikbasan’mış soyadı Keşan’dan gitmiş, ilişkilerimiz çok iyi. İstanbul’da ziyarette bulunduk. Üyelerimizin vize işlemlerini kolaylaştırılması ve Avrupa’ya açılmamız için kendilerinden destek istedik.
Yine çeşitli sebeplerden dolayı doğum yerim olan Rize’ye gittim. Orada da Rize Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret ettim ve sizlere selam getirdim. Bizleri beklediklerini ilettiler, ben de onları beklediğimizi ilettim.
Çan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Harun Aslan Odamızı ziyaret etti. Sütçü ve üreticilerimizin sorunları hakkında istişarelerde bulunduk. Kendilerinin süt birliği konusunda çalışmaları var. Onlara da destek olacağımızı kendilerine ilettim.
Sayın Valimiz başkanlığında turizmciler ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldik. Sağ olsun Armağan Aydeğer arkadaşımız bizi kendi otelinde ağırladı. Bu toplantıların her birinde ortak akıllar ortaya çıkıyor. Dediğim gibi biz Çanakkale’yi tanıtmak için çalışıyoruz, bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. En çok katkı vermemiz gereken sektör arkadaşlar. Ben aşağı yukarı herkesle diyalog halindeyim. Hepimizin işleri iyi, açık söyleyeyim yani işim kötü diyen aramızda kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Ama turizm gerçekten çok ciddi yara aldı. Yani 1,5 yıl hizmet sektöründe turizm gelirsiz devam etti. Bunun için bu dönemde turizme en fazla katkı vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için turizmci arkadaşlarımızla da konuştuk. Kur farkından dolayı Yunanistan, Bulgaristan daha doğrusu Balkan ülkelerine çok da yakınız. Balkan ülkelerine tanıtım biraz daha fazla yapmayı düşünüyoruz. Onlarla ilgili önceki yıllara Sofya Fuarına kendi imkanlarıyla katılan turizmci arkadaşlarımıza bir nebze olsun, bütçemiz el verdiği sürece Sofya ve Balkan Ülkelerindeki fuarlara katılmayı Yönetim Kurulu olarak uygun gördük. Zamanı gelince size de sunacağız bunları.
Arkadaşlar, biliyorsunuz hep birlikte 01 Ekim tarihinde TOBB Başkanımızı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu, değerli büyüklerim Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sayın Şadan Eren ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Pakmaksız Bey’i ağırladık. Köprümüzü gösterdik. Memnuniyetini defalarca dile getirdi ve döndükten sonra gönderdiği mektubunu da sizlerle paylaştım. Ben de bu vesile ile katılımlarınız ve gösterdiğiniz ev sahipliği için sizlere teşekkür ediyorum. Gerçekten dillerinden düşmedik onu söyleyebilirim. Yani gidersiniz de teşekkür olur ama farklıydı, Rifat Başkan da bunu söyledi, diğer büyüklerimiz de bunu söyledi. Çanakkale ili olarak personelimizden tutun Meclis Üyelerimize kadar hep birlikte çok iyi bir ağırlama gerçekleştirdik.
02 Ekim tarihinde Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Açılışına katıldım. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın teşrifleri ile açılan Sualtı parkı 14 ayrı dalış noktası ile Türkiye’de bir ilk ve Dünyanın da en önemli dalış merkezi olması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sayın Valimize ve Milletvekillerimize Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız İsmail Kaşdemir Bey’e bu Merkezi kazandırdıkları için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.
Müteahhitler Birliği yeni yönetimi ve Yeni Başkan Üyemiz Salih Yıldız Odamızı ziyaret ettiler. İnşaat sektörünü biraz konuştuk, tartıştık, sektördeki fiyat arışlarını konuştuk. Yine onlara gerekli desteği vereceğimizin sözünü verdik.
1915 Çanakkale Köprümüz ileri teknolojisi ve üstün teknik özellikleri ile bir Amerikan mühendislik dergisine kapak oldu. Avrupanın en büyük kamu yatırımı için emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Arkadaşlar bu köprünün hala ne anlama geldiğini anlamış değiliz. Köprü öyle bir şey ki İstanbul dediğimiz ilimiz, bizim Yunanistan’ın 2 katı. Şu bulunduğumuz nokta köprü bittiği zaman Mahmutbey gişelerine 2 saat olacak. Şubat ayında herhalde köprünün üzerinden geçeceğiz. 2 Yunanistan nüfusunun 2 saat uzaklıkta olması Çanakkale gibi bir ile ekonomik ve sosyal manada çok değişik şeyler yaşatacağına inanıyorum. Onun için herkes bu gelişime ayak uydurmak için elinden geleni yapsın. Gelecekler bizden işyerlerimizi, evlerimizi isteyecekler alacaklar. Verilen paraya iyi paraymış diyeceğiz ama ondan sonrası yok. Şunu unutmayalım sattığımızı geri alamayacağız. İşimizi gücümüzü geliştirerek devam etmeniz gerektiği konusunda telkinde bulunmak istiyorum. İşimizi, gücümüzü geliştirelim ve çok büyük değişimlere hazırlıklı olalım.
Geçen ay TOBBUYUM Genel Müdürünün sunumunu dinlemiştik. Pratik ve hızlı alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan arabuluculuk müessesesinin Odamızda da kurulması için görüşmelerimizi yapıyoruz. Çanakkale’de yeni hizmete giren Çanakkale Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi ÇATAM’ı ziyaret ettik. Kendilerine hayırlı olsun dileklerinde bulunduk. İnşallah artık ticari ve birçok konu var uzun sürer adliye koridorlarında sürünmeden iş insanları olarak bu kolaylıktan üyelerimizi faydalandırmayı umuyoruz.
09-10 Ekim 2021 tarihlerinde Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği ile Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen ve Odamızca da destek verdiğimiz 1.Troya Zeytinyağı Festivali’ne katılım sağladık. Çanakkale’mizin en değerli tarım ürünleri arasında olan zeytinyağımızın marka değerini yükseltmek için, ekonomik değerini artırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sabah size link attım ulusal basında da konu oldu. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan’a ve Zeytinyağı Üreticileri Dernek Başkanı ve 4. Nolu Komite Başkanımız Erdinç Üzden’e teşekkürü bir borç bilirim.
Çanakkale’nin her yerinde bir şey var arkadaşlar. Bir projemiz daha var şimdi aklıma geldi. Yenice’li bir üyemizin önerisini Murat Aydoğdu arkadaşım takip ediyor. Yenice’de motor sporları ve doğa yürüyüşü projesini takip edeceğiz. İnşallah Yenice’ye de destinasyon kazandırırsak Çanakkale’de 1.3 yanlış hatırlamıyorsam ortalama konaklama işte onları 2’lere çıkarmak için insanlara daha farklı destinasyonlar da daha farklı şeyler sunmamız lazım. Onu da siyasilerimiz ve Sayın Valimizle de paylaşacağız. İnşallah Yenicemize de o hizmeti yapmaya çalışıyoruz.
Paris İklim Anlaşması 07 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanarak Ülkemiz tarafından da onaylanmış oldu. Arkadaşlar Paris İklim Anlaşması gerçekten birçoğumuzun farkında olmadığı ve birden önümüze duvar gibi çıkacak bir anlaşma. Bunu incelemenizi öneriyorum.
Biz de bu bağlamda Odamızın enerji ihtiyacını karşılamak için Güneş Enerji Sisteminin satın alınma işlemini gerçekleştirdik. İhaleyi yaptık. Çok kısa bir sürede artık Odamızın da kullandığı elektriği kendi panellerimizle elde edeceğiz.
Halkbank Balıkesir Bölge Müdürü Erdoğan Başıboş ve Çanakkale Şube Müdürü Devrim Önder Bey’in ziyaretleri oldu. Tabi birçok üyelerimizden gelen sorunlar ile ilgili sık sık görüşüyoruz biz Bölge Müdürlerimizle. Şunu söyleyebilirim Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir kurum ve kuruluşla en ufak bir sürtüşmesi yok. Çok şükür bürokratlarımızla, özel sektörümüzle, siyasilerimizle hepsiyle her türlü iletişimimiz var ve devam edecek.
Eski Başbakan Yardımcılarımızdan, İstanbul Ticaret Üniversitesinde de Rektör olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Sayın Nazım Ekren ile ÇASİAD’da bir araya geldik. ÇASİAD Başkanı arkadaşım Semih Başaran beni de davet ettiler, eksik olmasın. İlimiz bir Üniversite ya da Üniversiteye bağlı Fakülte kazandırabilmek için fikir alışverişinde bulunduk.
Evet biraz önce söylediğim gibi bizim her türlü siyasi partiye kapımız açık. Cuma günü CHP ve Memleket Partisi İl Yönetimlerinin Odamıza ziyaretleri olacak. Siyaset üstü bir yaklaşım ile demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerimiz ile eşit mesafede bir arada olmayı önemsiyoruz. Biz her görüşe eşit mesafedeyiz. Tek kırmızıçizgimiz Vatanın bölünmez bütünlüğü. Bu anlayış ile her siyasi partiyi kabul edeceğiz, dinleyeceğiz ve Çanakkale iş âleminin görüşlerini dile getireceğiz.
Antalya’da 20 Ekim’de başlayacak olan YÖREX Fuarı’na Yönetim olarak bir ziyaret gerçekleştireceğiz. GMKA Çanakkale ve Balıkesir için 110 metrekarelik bir stant kurdu. Bize 55 metrekare, onlara 55 metrekare. Burada coğrafi işaret almış 8 ürünümüzü sunma imkanımız olacak. Çanakkale’mizin tanıtımı için bir hizmet daha yapmış olacağız.
Gündem maddelerimiz arasında olan 05-07 Kasım 2021 tarihleri arasında Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Liderlik Akademisi’ne katılım konusuna Yönetim Kurulu olarak bir karar aldık. Ama bunu siz Meclis Üyelerimizin onayına sunmak istiyoruz. Birlik Başkanımız Rifat Bey de burada olacak. Birçok Oda Meclis Üyeleri ile birlikte katılıyor. Biz de Meclis Üyelerimiz, Komite Başkanlarımız, Kadın ve Genç Girişimcilerimizden belli sayıda arkadaşımızla 5-7 Kasımda Kıbrıs’a gitmek isteriz. İşte burada 2 gün boyunca Rifat Bey’le 1 saat bile sohbet imkanı bulursak mesela TOBB ETÜ Üniversitesinin buraya dijitalleşmeyle ilgili, ekonomiyle ilgili bir iki fakültesini getirebilirsek bir hizmet etmiş oluruz. Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz şuanda OSB içindeki fabrikalarla öğrenciler birarada olur. Tabi bu uzmanların işi ama böyle ricalarımız olacak. Onun için de Birlik Başkanımız ve yönetimiyle zaten ilişkilerimiz iyi ama samimiyeti artırmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
“ÇANAKKALE’DE OTOPARK SORUNU 40 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ”
Turizm sektörü meslek temsilcilerimizin de sık sık dile getirdiği otopark sorunu için ÇTSO olarak bir inisiyatif aldık ve bu işi üzerimize biz yapalım dedik. Kimseden bugüne kadar ses çıkmadı. Sonra bunu eleştirince siyaset yapıyorsun diyorlar. Arkadaşlar ben siyaset falan yapmıyorum. Durum tespiti yapıyor ve bana gelen taleplerin sesi olmak istiyorum. Çanakkale’de merkezde otopark sorunu olduğunu da asgari ücrette vergi yükünün ağır olduğunu da bıkmadan her platformda söyleyeceğiz. Gazeteci arkadaşlar açıklamaların içinden cımbızla çekip lafı alıyorlar. Biz bildiğimiz doğruları söylemeye ve üyelerimizin sesi olmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz.
Sayın Meclis Üyeleri, gündemimizde Köprü ziyareti vardı ileri bir tarihe erteledik. Avrupa’nın en büyük kamu yatırımı, Dünya’nın 1. veya 2. en büyük köprüsü. Gerçekten İlimizde çok büyük bir fark yaratacağını hissediyorum. Yine Ezine İhtisas Gıda OSB de 60 parselden 1 veya 2 tane parsel kaldı. Bu demek oluyor ki bu sene içerisinde orada 60 tane fabrika yapılacak. Başka iyi bir haber de Çan Karma OSB’den geldi.
Onun da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığı müjdesini aldık. Her iki OSB’nin temelleri bu salonda atıldı arkadaşlar. İlimizin ekonomik hayatına sağlayacağı katkılarda tüm Meclis Üyelerimizin payı olduğunu söylüyorum. Bu vesile ile de siz değerli Meclis Üyelerimize gerek kendi işlerinde gerekse ÇTSO kimliği ile, şehrimizin vizyonuna kattığı değerler için çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Uysal tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve 2021 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Burs kriterleri görüşülerek 2021-2022 eğitim öğretim yılı burs miktarı belirlendi. 1 adet Nace Kodu’nun eklenmesine Meclis tarafından karar verildi.
Gündeme gelebilecek konularda söz alan Meclis Üyesi Ferdi Erdoğan; “Odamız enerji ihtiyacının çok büyük bir kısmının güneş enerjisi ile karşılayacak olması yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının bu kadar gündemde olduğu bir dönemde hayata geçirilmesi çok kıymetli ve örnek bir çalışma. Ana eleman tedarikinde çok önemli bir dişli olan Meslek Liselerinin özendirilmesi için Meclis üyelerimizden okullarımıza hami atayabiliriz. Bu sayede staj başta olmak üzere diğer öncelikli ihtiyaçlarını belirleyebilir, aile ve öğrenci motivasyonunu arttırabiliriz. ”
Meclis Üyesi Burak Kunt; “Odamızın yenilebilir enerji kaynağı kullanımı için yaptığı güneş enerjisi yatırımında emeği geçen herkesi kutluyorum. İşveren olarak yaşadığımız sıkıntılar var. Kurda yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon bizleri karar almakta zorluyor. Aldığımız malı yerine koyamıyoruz. Türkiye’de yatırım yapmak loto oynamak gibi oldu. Geceden sabaha değişen ve zorlaşan mevzuatlar işimizi daha da zorlaştırıyor. K Belgesi’nin KOBİ’lere avantajlar sağlaması lazım. Stopaj da tabiri caiz ise vezne gibi çalışıyoruz. Bu yükü hafifletmek lazım, kalifiye personel eksikliği ortak sorunumuz. Asgari ücretin vergi yükü azaltılmalı. Sermayedarı mutlu edemezsen kimseyi mutlu edemezsin. Dünya değişiyor. Ana iki grup sermayedar ve emekçiye üçüncü sınıf eklendi. 20’li yaşlardaki yazılımcılar. Bu noktada biz ÇTSO olarak katkı sağlamalıyız. Geleceğin dili bilgisayar dili. ÇTSO olarak Dijital Akademi kurarak, ev hanımlarına destek vererek ekonomide daha aktif olmalarını sağlayacak projeler üretebiliriz.”
Meclis Üyesi Erdinç Bezgen;“ Tonajlı araçlarımızın gemi geçişlerinde sorunlar yaşıyoruz. Aynı araca farklı fiyatlar uygulanabiliyor. Bu durumun gündeme gelerek görüşülmesini istiyoruz”
Meclis Üyesi Ahmet Çelik; “Son dönemde TÜRSAB Ar-Ge konusuna son derece önem veriyor. Gastronomiyle ilgili 2022 yılından itibaren ses getirecek faaliyetler yapılacak. İlimizin gastronomi değerlerini tanıtmak üzere 30 farklı seyahat acentesini Çanakkale’ye getirerek tüm değerlerimizi tanıtacağız. 2022 yılından itibaren ciddi bir yolcu gemisi trafiği olacağını görüyoruz. Tur otobüslerinin şehir merkezine hala uygun bir alana sahip olmaması bizleri zor durumda bırakıyor. Gündeme getirmek istediğim diğer önemli bir husus da ulusal ve uluslararası tanıtımı için emek harcadığımız Çanakkale’mizin adının olumsuz şeylerle birleştirilerek anılması. Biz turizmciler artık “…yoksa turizm yok” mottolarını duymak ve görmek istemiyoruz.”
Meclis Üyesi Armağan Aydeğer; “Odamızın pandemi sürecinde bizlerin sesi olarak taleplerimizi ilgili makamlara ileterek turizme verdiği destek bizler için çok değerli. Uzak doğu pazarlarımız bu süreçte tamamen durdu. Özellikle kış sezonunda sektöre can suyu olan bu pazarı yeniden kazanmalıyız. Assos Çanakkale’mizin önemli bir marka değeridir. Çanakkale Kuzey Ege mutfağının temsilcisi olabilir. Troya yılında olduğu gibi benzer bir sinerjiyi ilimizin gastronomisi içinde yakalayabiliriz. Kemalpaşa’da yayalaştırma çalışmaları turizmcileri zor durumda bırakıyor. Bu durum için itirazlarımızı ve gerekçeleriyle beraber sunduk. Şehir otelleri için en önemli husus kolay ulaşılabilir olmasıdır. Yabancı ülkelerdeki örneklerle kıyaslama yapmak çok mantıklı değil. Kıyaslanan şehirlere günde kaç tane uluslararası uçak inip kalkıyor, tren ve metro ulaşım imkanları nasıl asıl bunlara bakmak lazım. Çanakkale’ye turist %90 dan fazla bir oranda araçla yani karayolu ile ulaşıyor.”
Meclis Üyesi Mehmet Emin Şevik; “Odamızın yaptığı çalışmaları bende tekdirle karşılıyorum. Bizim de iş insanı olarak sıkıntımız bir haftaya yakındır telefon ve internet bağlantımız yok. Müşterilerimizden POS cihazı ile tahsilat yapamıyoruz. Yıl 2022 ve biz maalesef nelerle uğraşıyoruz.”