Meyveleri Çürüten Sirke Sineğine 'Sirkeli' Tuzak

Başta kiraz, erik. şeftali ve trabzon hurması olmak üzere birçok ürüne yumurtalarını bırakarak çürümesine neden olan Kanadı Noktalı Sirke Sineği'ne (Drosophila Suzukii) karşı sirkeli mücadele başlatıldı.

1372
Meyveleri Çürüten Sirke Sineğine 'Sirkeli' Tuzak

Dallarından sağlam bir şekilde koparılarak kasalanan, ancak toptancıya ulaşıncaya kadar çürüyen ve ekonomik değerini yitiren şeftalileri, sirke sineğinden korumak isteyen üreticiler, çare olarak meyve ağaçlarına sirkeli tuzaklar kurdu.
Birçok meyveye zarar veren Kanadı Noktalı Sirke Sineği, Türkiye'de ilk olarak 2016 yılında Osmaniye'de görüldü. Son bir kaç yıl da Çanakkale'de görülen sirke sineği, meyve üreticilerinin kabusu oldu.  Üreticiler, kiraz, kayısı, erik, şeftali, nektarin, armut, Trabzon hurması, kivi, incir, çilek, üzüm ve elma bahçelerinde çalışma yaptı. 
Üreticiler elma sirkelerini meyve ağaçlarına asarak zararlıya karşı tuzak kurdu. Sirke sineğine karşı elma sirkesi kullanılırken, yarım litrelik pet şişelerin üst kısımlarına 3 mm'lik telle 8-10 adet delikler açılıyor. Pet şişelere 200 mililitre kadar elma sirkesi konuluyor ve kapağı kapatılıyor. Kapak kısmından bir iple bağlanan tuzak, yerden 1-1,5 metre yükseklikte olacak şekilde ve her ağacın dalına zararlı yoğunluğuna göre asılıyor. Bahçenin büyüklüğüne ve zararlının yoğunluğuna göre mücadelede 4-6 adet tuzak kullanılıyor. Sirke kokusunun çekici özelliği nedeniyle gelip delikten şişenin içine düşen sinekler imha oluyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.