Bayramiç'te lavanta yetiştiriciliği ön plana çıkıyor.

Kazdağları'nın doğası, iklimi her türlü bitkiye elverişli toprak yapısıyla tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliği de günden güne artıyor.

1638
Bayramiç'te lavanta yetiştiriciliği ön plana çıkıyor.

Kazdağları'nın doğası, iklimi her türlü bitkiye elverişli toprak yapısıyla tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliği de günden güne artıyor. Kazdağları'nın bu essiz nimetlerinden faydalanan bir üretici Toluklar Köyüğ'nde lavanta yetiştiriciliği yapıyor. Aynı zamanda fide yetiştiriciliği ve lavanta yağı imhalatı da yapıyor. Peki bu lavanta nasıl yetişiyor ve yağı ne işe yarıyor.?

Kıraç arazilerde yetişebiliyor
Türkiye'de 2018'de 8 bin 700 dönüm alanda lavanta üretimi gerçekleşirken, bu yıl itibarıyla üretim alanı büyüklüğü 10 bin dönümü geçti. Bu alanlardan yaklaşık bin 500 ton lavanta çiçeği, çiçeklerden ise 20-30 ton lavanta yağı elde ediliyor.
İlk dikim sırasında verilen can suyu haricinde su istemeyen lavantadan, üreticilerin kullanımını terk ettiği veya uzun süredir kullanılmayan susuz veya sulama imkanı kısıtlı, eğimli, toprak yapısı iyi olmayan hatta hiçbir şey yetiştirilemeyen kıraç arazilerde bile çok iyi verim alınıyor. Engebeli, kullanılmayan, kırsal ve parçalı tarım arazilerinde yetiştirilebilen bitki, milli ekonomiye ilave gelir sağlıyor.
Uçucu yağı kozmetik ve parfüm sanayisinde kullanılan lavanta, güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayisinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle aroma terapide kullanılabiliyor. Ayrıca lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde tüketilebiliyor.
Lavanta ve bahçelerinin görsel güzelliği turizmde de katma değer yaratırken, bu bahçelerde lavanta balı üretebiliyor.

Lavanta yağının sağlık için faydaları 
stres ve anksiyeteyi azaltma, sinir gerginliğini ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, kafa derisini ve cildi dezenfekte etme, akneyi önleme, kan dolaşımını artırma ve solunum problemlerini tedavi etme becerisi sayılabilir.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde Devlet Destekleri
Dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilginin artması üzerine harekete geçen devlet, bu alanda üretim yapmak isteyenleri destekleme kararı almıştır.
advertisement
Ekimi yapılacak bitkinin özelliğine göre değişen bu destekler 5 bin Euro’dan az olmamakla birlikte 250 bin Euro’yu da geçmez. Ancak % 50 gibi önemli bir oranın hibe desteği adı altında verildiğini tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin unutmaması gerekir. Başta KDV ve Gelir Vergisi olmak üzere birçok vergiden muaf tutulacak üreticiler bankalar ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvuruda bulunabilirler.
Öte yandan, hazine arazileri de rayiç bedelinin binde biri olarak belirlenecek kira karşılığında tıbbi ve aromatik bitkiler üreten çiftçilere Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kiraya veriliyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.