“BİZ SİZLERİN, SİZLER DE ÜYELERİNİZİN AVUKATISINIZ. ÜYELERİMİZİN SORUNLARI KENDİ İŞLERİMİZDEN ÖNCE GELMELİ”
(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; “Oda ve Borsa Başkanlarımızın, üyelerinden hızlı bir şekilde aldığı sorunları biz de aynı hızla ilgili makamlara ilettik. 70 maddelik sorun ve çözüm önerilerini 18 Mart 2020’de Cumhurbaşkanımıza ilettik. Çok büyük bir kısmı çözüldü. Her yıl TOBB olarak eğitim yardımı yapıyor, Odalarımızdan aldığımız kaynakların tamamını tekrar Odalarımıza aktarıyoruz. Kamu kaynaklı rekabete karşıyım acilen bu mevzuatın değişmesini istiyoruz. Kamu özel sektörün rakibi olamaz. Ülkemizde yapılan Devlet Desteklerinin oranı binde 8 gelişmiş ülkelerde bu oran %10-25 aralığında. Bu makasın Ülkemizde de genişletilmesini her platformda dile getiriyoruz. AVM’ye HES kodu ile girmek yasak değil ama lokanta ve restoranlara yasak. Uçaklarda bilet alırken arada mesafe 2 metre, uçağa binince herkes yan yana oturuyor. Bu durumu en üst düzeyde görselleriyle ilgili makamlarda da dile getirdik. Biz sizlerin yani Oda ve Borsa Başkanlarımızın, sektör temsilcilerimizin avukatlarıyız. Sizler de görev aldığınız şehir ve ilçelerde üyelerinizin avukatları olmalı, üyelerin sorunlarına kendi işinizdeki sorunlardan öncelik vermeliyiz. İş dünyamız bizden bunu bekliyor. Şimdi sizleri dinlemek istiyorum” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Birlik Başkanım, İlimiz oda ve borsalarının çok kıymetli Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulumuzun Değerli Başkan ve Üyeleri, Sayın Akademik Danışmanımız, Değerli Genel Sekreterlerimiz, Aslında kısaca Çanakkale İş Dünyası Ailemiz ve Ailemizin Büyüğü Birliğimizin Başkanı desem daha samimi olacak. Bugünü bir aile toplantısı olarak değerlendiriyorum ve aile ortamı içinde biz bize, hepimize güç verecek bir toplantı olacağına inancımla hayırlara vesile olmasını diliyorum.
“HER PLATFORMDA BİZLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRMENİZ VE HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN DESTEKLERİNİZ BİZLERE MORAL OLUYOR”
Toplantımıza şeref verdiğiniz için, özellikle salgın döneminde ortak sorunlarımızın yakın takibi ve hızlı müdahaleler ile çözüm odaklı yaklaşımınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Gerçekten sesimiz oldunuz Rifat Başkanım. Gece gündüz demeden gerek ilgili Bakanlar, gerekse Cumhurbaşkanımız nezdinde bizler için nefes tükettiğinize şahidiz. Saatler süren toplantılarda heyecanınız enerjiniz hiç bitmedi, Allah da bitirmesin.
Hepimizin elini değil boynunu taşın altına sokması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizler de bu süreçte yerelde elimizden gelenin fazlası ile katkı vermeye çalıştık.
Vefa Destek Grubu ile koordineli olarak yapılan gıda yardımı, ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesine gerçekleştirdiğimiz ventilatör cihazları bağışı, tablet yardımlarımız için ayırdığımız bütçe ile ÇTSO olarak 2020 gider bütçemizin yaklaşık % 15’ini seve seve harcadık. Üyelerimizi güncel gelişmelerle sürekli bilgilendirdik. Üyelerimizi tek tek arama yöntemi ile bir anket çalışması gerçekleştirdik ve Meclis toplantılarımızda sonuçlarını paylaştık. Dayanışma, birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Mesai saatlerimizi personelimizin sağlığı ve hizmetlerimizin sürekliliği için güncelledik, ancak telefonlarımız ile 7/24 hizmet verdik.
2020 yılının bize öğrettiği en önemli şey nedir diye sorulsa; eminim ki hepimizin ilk sırada cevabı sağlığın ve dolayısı ile bu alanda gelişmiş bir alt yapıya sahip olmanın kıymeti olacaktır. Sağlıktan sonra da cevabımız muhakkak ki üretimin, kendi kendimize yetmenin önemi ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği olmuştur.
Beş yıl önce proje sahibi olarak Odamızın girişimi ile ilk adımları atılan Ezine Gıda İhtisas OSB’de çok şükür arsa tahsis aşamasına geldik Sayın Başkanım. Toplam 727.657 m² olan 91 adet sanayi parsel alanının % 43,30’una tekabül eden 28 adet parselin de tahsisi ile ilgili karar aldık. Mevcut Çanakkale Merkez OSB doluluk oranı ise % 100’e yaklaştı. Genişleme çalışmalarımız devam ediyor.
Üretimin olmazsa olmazımız olduğunun bilinci ile salgın döneminde Çan İlçemizde de bir karma OSB için tekrar harekete geçtik.
Çanakkale Ticaret Borsamız ile birlikte Ayvacık ilçemizde Jeotermal Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB kurulması girişiminde bulunduk. Bu konuda Borsa Başkanımız Kaya Bey bilgi verecek.
Türkiye’nin en büyük kamu yatırımı olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte İlimizin gelişim vizyonuna üyelerimizin hazır olması gerektiğini her platformda anlattık. Oda olarak proje konusunda oldukça iddialıyız. İhracatçı üyelerimize destek olmak, ihracat potansiyeli olan üyelerimizi ihracata başlatmak için yürüttüğümüz biri gıda diğeri orman ürünleri sektöründe olmak üzere 2 UR-GE Projemiz var Sayın Başkanım. Ayrıca COSME Projemiz ile Avrupa İşletmeler Ağında konsorsiyum ortaklığımız var. GMKA destekli bir projemiz kapsamında da Odamızda Dış Ticaret Destek Merkezi kurduk. Bir yıl gibi kısa sürede ihracatçı sayımızı 54’den 96’ya çıkardık. Bunlar devam eden projelerimiz, İlimizin tanıtımına yönelik de pek çok proje gerçekleştirdik. Üyelerimizin menfaatine olan her desteğin, hibenin peşine düştüğümüz gibi Odamızın imkanlarını sunmaktan da kaçınmıyoruz. Üretim ve ihracat hedefli projelerimizin yanında çok sayıda sosyal sorumluluk projemizi de hayata geçirdik.
2020 yılında ÇTSO Ailemize 563 yeni üyemiz katılırken 179 üyemiz çeşitli sebeplerle aramızdan ayrıldı. 2020 sonu itibariyle 8.187 üyeli geniş bir aileyiz.
Üyelerimizin yaklaşık üçte biri hizmet sektöründe, dolayısı ile kısıtlamalardan önemli ölçüde etkilendiler. Mağduriyetlerinin minumuma indirilmesi konusunda ilettiğimiz çözüm önerilerimiz sayenizde kısmen de olsa hayata geçti ama yeterli değil tabi.
Dile getirdiğimiz konuları sizin çok yakından takip ettiğinizi biliyorum ancak çok kısa tekrarlamak istiyorum:
- Özel mülkiyet kiraları ile ilgili maalesef yapılacak çok bir şey yok. Ama rakam sembolik de olsa en azından kira yardımları kapsamı genişletilerek tüzel kişi üyelerimizi de kapsamalı, kira stopajları faaliyetleri kısıtlanan işyerleri için sıfırlanmalıdır.
- Gelir ve kurumlar vergisine tabi işyerleri için vergi oranları düşürülmeli, peşin vergi kaldırılmalıdır.
- Asgari ücrette işverenin yükü hafifletilmelidir.
- E-Haciz uygulaması mantık çerçevesinde revize edilmelidir.
- İşçi çıkarma yasağı suistimal edilmektedir. İş mahkemelerinin neredeyse % 100’e yakın kısmı çalışan lehine sonuçlanmaktadır. Çalışan ile çalışmayanı bir tutarak çalışma barışını da bozan bu uygulamanın adil olması sağlanmalıdır.
- Gerçek anlamda sicil affı getirilmelidir.
- Bankalara geçen hafta yaptığınız çağrıyı çok önemsiyorum ve sonuna kadar destekliyorum Sayın Başkanım. Sanayicinin, tacirin ayakta kalması için finansmana erişim kolaylaştırılmalıdır. Banka kredilerinden etkin bir şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemleri gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonunun sağladığı imkanlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor. Faiz yükü çok ağır.
2019 vergi rekortmenleri listesinde ilk 10’da 7 banka var. 2018’de bu sayı 6 idi.
Örneklendirirsek; Almanya'nın vergi rekortmenleri listesinde ise ilk 10'da yer alan firmaların hepsi üretici firmalar. Bu veriye çok odaklanmamız, üzerinde çok düşünmemiz gerekiyor.
“ÜLKEMİZDE FAİZİN DEĞİL ÜRETİMİN VERGİ ŞAMPİYONU OLMASI HALİNDE GÜNDEMLERİMİZ DE ÇOK DEĞİŞECEKTİR”
Sayın Başkanım, biliyorsunuz 2021 yılı İstiklal Marşı Yılı ilan edildi. Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunun bir bölümünün geçtiği Bayramiç İlçemizdeki evi beş yıl önce restore edildi ve ziyarete açıldı. Şartların müsait olduğu ilk zamanda Birliğimizin Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte sizi İlimizde görmekten ve birlikte Mehmet Akif Ersoy Evi’ni ziyaret etmekten memnun olacağımızı ifade etmek istiyor, toplantımızı şereflendirdiğiniz için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Çanakkale ili Oda ve Borsaları Müşterek toplantısında söz alan Meclis ve Komite Üyeleri;
ÇTSO Meclis üyesi Ali Karaman: “Ekmek girdi maliyetleri neredeyse günlük ve haftalık değiştiği halde ekmeğin fiyatı artışı Yönetmeliğe tabi. Girdi maliyetlerimiz serbest piyasa şartlarına göre belirleniyor ancak ekmek fiyatlarında bunu göremiyoruz.”
ÇTSO İnşaat Komite Başkanı Ersin Vural: “Türkiye’nin her yerinde yabancıya konut satışı var ama Çanakkale’de yok. Bizler de arazi satışına karşıyız ancak yabancıya konut satışına yeni bir düzenleme talep ediyoruz. Konut faizleri yeniden yükseldi. Faizlerin 1’in altına inmesini ve tapu harçlarında kalıcı indirim oranı yapılmasını bekliyoruz.”
ÇTSO Meclis Üyesi Ahmet Çelik: “14 aydır hiç iş yapamadık. TOBB Nefes Kredisi tam olarak seyahat acentelerimize serum etkisi yaptı. Yine benzer bir kredi talebimiz var. Son bir yılda alınan kredilerin geri ödemelerinde gelirimiz olmadığı için sorun yaşıyoruz. Acentelerin en az 5 aylık daha can suyuna ihtiyacı var.”
ÇTSO Meclis Üyesi İlke Diler: “Kapalı olan işletmelerin personeli yeni bir iş bulabiliyor ama bu süreçte özellikle hizmet sektöründe yaşanan işe giriş ve çıkışlar kısa çalışma ödeneğinden faydalanmalarına engel oluyor. Canlı müzik, restoran, kafe bar, gece kulübü ve kıraathaneler çok uzun süredir kapalı. Kredi kullanmak zorunda kalan bu sektör temsilcilerinin tüm ödemelerini pandemi sonrasında kepenk açtığı zaman, hayat normale döndüğü zaman başlamalı. Mevcut kredi ve vergilerin anapara ve faiz ödemesiz olarak yeniden yapılandırmasını ve normalleşmenin olacağı zamana kadar sürelerin uzatılmasını istiyoruz.
Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek: “6331 sayılı İş Kanunu çok tehlikeli sınıflarda denetimler havuz sisteminde olmalı. Yapı denetimini kendi seçen firmanın denetimleri evrak üzerinde kalıyordu. Havuz sistemi ile bir anlam kazandı. Aynı sıkıntı şimdi iş sağlığı ve güvenliği için başladı. Kentsel dönüşümde tanınan limitler ve otopark yönetmeliği işleyişinde sorunlar var. Tapu harçlarının kalıcı olarak %2 olmasını talep ediyoruz.”
ÇTSO 20 no’lu Meslek Komite Başkanı Faruk Kartal: Milli Eğitime bağlı anaokulu ve kreşlerin 5 Ocak’ta tekrar açılacağını 4 Ocak’ta öğrendik. Kurslarda hafta içi çocuklarımıza 13.00-16.00 saatleri arası, yetişkinlere ise 18.00-20.30 hizmet veriyoruz. Ama bu saatlerde hem katılım çok az hem de istenilen verimde değil. Öğrenci belgesi olan kişilerin hafta içi ve dışı kısıtlama saatlerinden muaf tutulmasını talep ediyoruz. Anaokulları kapandı kreşler açık kaldı. Ama maalesef zor bir sürece maruz kaldık. Kreş ve anaokulu ayrımında net olarak yaş ayrımı yapılması ve yaş sınırlarının yeniden belirlenmesi lazım. Dershaneler hep en geri planda, burada eğitim alan gençler hayatlarının en önemli sınavlarına hazırlanıyorlar. Hep son dakika açıklamalar oluyor. Halk eğitim merkezleri özel sektöre rakip olmamalı. Halk Eğitim Müdürlükleri destekleme ve yetiştirme kursları açılmamalı. Kanunda zaten yeri yok ama yerelde uygulanabiliyor. Kamu Kurumları Devlet Malzeme Ofisine kayıt olarak daha pahalı olduğu halde medikal malzeme satılabiliyor. Medikal sektörünün çok uzun süre ödemelerini alamaması veya alacağından indirim yaparak alınması rutin bir süreç haline geldi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde denetim sıkıntısı var. Bir de OSGB’lerde emekli doktorlar çalıştırıldığında maaşlarında yapılan ciddi kesintiler işin nitelikli ve ehli kişiler tarafından yapılmasında sorunlar yaratıyor.”
ÇTSO 15 no’lu Meslek Komite Başkanı İlhami Gezici: “Turizmcilere verilen kredilerin vadesi geldi ama iş yapamadıkları için bu krediler ödenemez duruma geldi. Uzun vadeli ödeme planları olan kredilere olmalı. Gelişmiş ülkelerde hibe desteği var, biz de aynı destekleri bekliyor ve istiyoruz.”
ÇTSO 14 no’lu Meslek Komite Başkanı Sezer Güner: “Öğrenci servisi işi pandemide en fazla zarar gören sektörler arasında. Durumumuz çok sıkıntılı. S plakalı araçlarla yerelde ilçelere dahi gidemiyoruz. Özel okullar mücavir alan dışında olmasından dolayı hizmet veremiyoruz. Bununla ilgili kanuni düzenleme istiyoruz. Kredilerin uzun vadeli olmasını istiyoruz. Araçların masrafları çok ağır ama bunları ödeyecek gelirimiz yok. Banka kredisi olmayan araçlarımızı satıp bu dönemi atlatmaya çalışıyoruz. KGF kredilerinin yeniden uygulanmasını istiyoruz. Araçlarımızın kullanılmadığı ve trafikten kaldırdığımız dönemlerde MTV’den muaf olmasını istiyoruz.”
ÇTSO Meclis Üyesi Armağan Aydeğer; “2020 Mart ayından itibaren kullanılmaya başlanan KGF kredilerinin ertelenmesi veya ötelenmesi, özellikle sezonun olmadığı dönemlerde ödeme alınmamasını talep ediyoruz. KDV oranının %1 olarak 2021 sonuna kadar olması, stopaj ve SGK konusunda çalışan ücretleriyle ilgili 2021 yılında istisnalar uygulanması, emlak vergisi gibi ve diğer doğrudan vergiler için 2021 yılında belirli oranlarda hibe uygulaması, temel giderlerimiz olan elektrik, doğalgaz ve su gibi enerji kalemlerimizde 2022 yılına kadar sübvansiyonlar sağlanması bizlere can suyu olacaktır. Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı’na konaklama işletmecileri olarak cirodan her ay on binde yedibuçuk oranında ödeme yapıyoruz. En azından 2021 yılında bu katkı paylarının ertelenmesi veya pandemi sürecinde muaf tutulmamız, yurt işletmelerimiz çok uzun zamandı kapalı olduğu halde mal sahibi kamu değilse kira ödemelerine devam etti, birçok yurt işletmecimiz işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Kiracı ile kiralayan arasında iki tarafı da mağdur etmeyecek bir kira düzenlemesi olmasını talep ediyoruz.”
Toplantı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplaması ile tamamlandı.
Kaynak: Haber Merkezi
(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; “Oda ve Borsa Başkanlarımızın, üyelerinden hızlı bir şekilde aldığı sorunları biz de aynı hızla ilgili makamlara ilettik. 70 maddelik sorun ve çözüm önerilerini 18 Mart 2020’de Cumhurbaşkanımıza ilettik. Çok büyük bir kısmı çözüldü. Her yıl TOBB olarak eğitim yardımı yapıyor, Odalarımızdan aldığımız kaynakların tamamını tekrar Odalarımıza aktarıyoruz. Kamu kaynaklı rekabete karşıyım acilen bu mevzuatın değişmesini istiyoruz. Kamu özel sektörün rakibi olamaz. Ülkemizde yapılan Devlet Desteklerinin oranı binde 8 gelişmiş ülkelerde bu oran %10-25 aralığında. Bu makasın Ülkemizde de genişletilmesini her platformda dile getiriyoruz. AVM’ye HES kodu ile girmek yasak değil ama lokanta ve restoranlara yasak. Uçaklarda bilet alırken arada mesafe 2 metre, uçağa binince herkes yan yana oturuyor. Bu durumu en üst düzeyde görselleriyle ilgili makamlarda da dile getirdik. Biz sizlerin yani Oda ve Borsa Başkanlarımızın, sektör temsilcilerimizin avukatlarıyız. Sizler de görev aldığınız şehir ve ilçelerde üyelerinizin avukatları olmalı, üyelerin sorunlarına kendi işinizdeki sorunlardan öncelik vermeliyiz. İş dünyamız bizden bunu bekliyor. Şimdi sizleri dinlemek istiyorum” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Birlik Başkanım, İlimiz oda ve borsalarının çok kıymetli Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulumuzun Değerli Başkan ve Üyeleri, Sayın Akademik Danışmanımız, Değerli Genel Sekreterlerimiz, Aslında kısaca Çanakkale İş Dünyası Ailemiz ve Ailemizin Büyüğü Birliğimizin Başkanı desem daha samimi olacak. Bugünü bir aile toplantısı olarak değerlendiriyorum ve aile ortamı içinde biz bize, hepimize güç verecek bir toplantı olacağına inancımla hayırlara vesile olmasını diliyorum.
“HER PLATFORMDA BİZLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRMENİZ VE HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN DESTEKLERİNİZ BİZLERE MORAL OLUYOR”
Toplantımıza şeref verdiğiniz için, özellikle salgın döneminde ortak sorunlarımızın yakın takibi ve hızlı müdahaleler ile çözüm odaklı yaklaşımınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Gerçekten sesimiz oldunuz Rifat Başkanım. Gece gündüz demeden gerek ilgili Bakanlar, gerekse Cumhurbaşkanımız nezdinde bizler için nefes tükettiğinize şahidiz. Saatler süren toplantılarda heyecanınız enerjiniz hiç bitmedi, Allah da bitirmesin.
Hepimizin elini değil boynunu taşın altına sokması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizler de bu süreçte yerelde elimizden gelenin fazlası ile katkı vermeye çalıştık.
Vefa Destek Grubu ile koordineli olarak yapılan gıda yardımı, ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesine gerçekleştirdiğimiz ventilatör cihazları bağışı, tablet yardımlarımız için ayırdığımız bütçe ile ÇTSO olarak 2020 gider bütçemizin yaklaşık % 15’ini seve seve harcadık. Üyelerimizi güncel gelişmelerle sürekli bilgilendirdik. Üyelerimizi tek tek arama yöntemi ile bir anket çalışması gerçekleştirdik ve Meclis toplantılarımızda sonuçlarını paylaştık. Dayanışma, birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Mesai saatlerimizi personelimizin sağlığı ve hizmetlerimizin sürekliliği için güncelledik, ancak telefonlarımız ile 7/24 hizmet verdik.
2020 yılının bize öğrettiği en önemli şey nedir diye sorulsa; eminim ki hepimizin ilk sırada cevabı sağlığın ve dolayısı ile bu alanda gelişmiş bir alt yapıya sahip olmanın kıymeti olacaktır. Sağlıktan sonra da cevabımız muhakkak ki üretimin, kendi kendimize yetmenin önemi ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği olmuştur.
Beş yıl önce proje sahibi olarak Odamızın girişimi ile ilk adımları atılan Ezine Gıda İhtisas OSB’de çok şükür arsa tahsis aşamasına geldik Sayın Başkanım. Toplam 727.657 m² olan 91 adet sanayi parsel alanının % 43,30’una tekabül eden 28 adet parselin de tahsisi ile ilgili karar aldık. Mevcut Çanakkale Merkez OSB doluluk oranı ise % 100’e yaklaştı. Genişleme çalışmalarımız devam ediyor.
Üretimin olmazsa olmazımız olduğunun bilinci ile salgın döneminde Çan İlçemizde de bir karma OSB için tekrar harekete geçtik.
Çanakkale Ticaret Borsamız ile birlikte Ayvacık ilçemizde Jeotermal Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB kurulması girişiminde bulunduk. Bu konuda Borsa Başkanımız Kaya Bey bilgi verecek.
Türkiye’nin en büyük kamu yatırımı olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte İlimizin gelişim vizyonuna üyelerimizin hazır olması gerektiğini her platformda anlattık. Oda olarak proje konusunda oldukça iddialıyız. İhracatçı üyelerimize destek olmak, ihracat potansiyeli olan üyelerimizi ihracata başlatmak için yürüttüğümüz biri gıda diğeri orman ürünleri sektöründe olmak üzere 2 UR-GE Projemiz var Sayın Başkanım. Ayrıca COSME Projemiz ile Avrupa İşletmeler Ağında konsorsiyum ortaklığımız var. GMKA destekli bir projemiz kapsamında da Odamızda Dış Ticaret Destek Merkezi kurduk. Bir yıl gibi kısa sürede ihracatçı sayımızı 54’den 96’ya çıkardık. Bunlar devam eden projelerimiz, İlimizin tanıtımına yönelik de pek çok proje gerçekleştirdik. Üyelerimizin menfaatine olan her desteğin, hibenin peşine düştüğümüz gibi Odamızın imkanlarını sunmaktan da kaçınmıyoruz. Üretim ve ihracat hedefli projelerimizin yanında çok sayıda sosyal sorumluluk projemizi de hayata geçirdik.
2020 yılında ÇTSO Ailemize 563 yeni üyemiz katılırken 179 üyemiz çeşitli sebeplerle aramızdan ayrıldı. 2020 sonu itibariyle 8.187 üyeli geniş bir aileyiz.
Üyelerimizin yaklaşık üçte biri hizmet sektöründe, dolayısı ile kısıtlamalardan önemli ölçüde etkilendiler. Mağduriyetlerinin minumuma indirilmesi konusunda ilettiğimiz çözüm önerilerimiz sayenizde kısmen de olsa hayata geçti ama yeterli değil tabi.
Dile getirdiğimiz konuları sizin çok yakından takip ettiğinizi biliyorum ancak çok kısa tekrarlamak istiyorum:
- Özel mülkiyet kiraları ile ilgili maalesef yapılacak çok bir şey yok. Ama rakam sembolik de olsa en azından kira yardımları kapsamı genişletilerek tüzel kişi üyelerimizi de kapsamalı, kira stopajları faaliyetleri kısıtlanan işyerleri için sıfırlanmalıdır.
- Gelir ve kurumlar vergisine tabi işyerleri için vergi oranları düşürülmeli, peşin vergi kaldırılmalıdır.
- Asgari ücrette işverenin yükü hafifletilmelidir.
- E-Haciz uygulaması mantık çerçevesinde revize edilmelidir.
- İşçi çıkarma yasağı suistimal edilmektedir. İş mahkemelerinin neredeyse % 100’e yakın kısmı çalışan lehine sonuçlanmaktadır. Çalışan ile çalışmayanı bir tutarak çalışma barışını da bozan bu uygulamanın adil olması sağlanmalıdır.
- Gerçek anlamda sicil affı getirilmelidir.
- Bankalara geçen hafta yaptığınız çağrıyı çok önemsiyorum ve sonuna kadar destekliyorum Sayın Başkanım. Sanayicinin, tacirin ayakta kalması için finansmana erişim kolaylaştırılmalıdır. Banka kredilerinden etkin bir şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemleri gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonunun sağladığı imkanlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor. Faiz yükü çok ağır.
2019 vergi rekortmenleri listesinde ilk 10’da 7 banka var. 2018’de bu sayı 6 idi.
Örneklendirirsek; Almanya'nın vergi rekortmenleri listesinde ise ilk 10'da yer alan firmaların hepsi üretici firmalar. Bu veriye çok odaklanmamız, üzerinde çok düşünmemiz gerekiyor.
“ÜLKEMİZDE FAİZİN DEĞİL ÜRETİMİN VERGİ ŞAMPİYONU OLMASI HALİNDE GÜNDEMLERİMİZ DE ÇOK DEĞİŞECEKTİR”
Sayın Başkanım, biliyorsunuz 2021 yılı İstiklal Marşı Yılı ilan edildi. Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunun bir bölümünün geçtiği Bayramiç İlçemizdeki evi beş yıl önce restore edildi ve ziyarete açıldı. Şartların müsait olduğu ilk zamanda Birliğimizin Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte sizi İlimizde görmekten ve birlikte Mehmet Akif Ersoy Evi’ni ziyaret etmekten memnun olacağımızı ifade etmek istiyor, toplantımızı şereflendirdiğiniz için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Çanakkale ili Oda ve Borsaları Müşterek toplantısında söz alan Meclis ve Komite Üyeleri;
ÇTSO Meclis üyesi Ali Karaman: “Ekmek girdi maliyetleri neredeyse günlük ve haftalık değiştiği halde ekmeğin fiyatı artışı Yönetmeliğe tabi. Girdi maliyetlerimiz serbest piyasa şartlarına göre belirleniyor ancak ekmek fiyatlarında bunu göremiyoruz.”
ÇTSO İnşaat Komite Başkanı Ersin Vural: “Türkiye’nin her yerinde yabancıya konut satışı var ama Çanakkale’de yok. Bizler de arazi satışına karşıyız ancak yabancıya konut satışına yeni bir düzenleme talep ediyoruz. Konut faizleri yeniden yükseldi. Faizlerin 1’in altına inmesini ve tapu harçlarında kalıcı indirim oranı yapılmasını bekliyoruz.”
ÇTSO Meclis Üyesi Ahmet Çelik: “14 aydır hiç iş yapamadık. TOBB Nefes Kredisi tam olarak seyahat acentelerimize serum etkisi yaptı. Yine benzer bir kredi talebimiz var. Son bir yılda alınan kredilerin geri ödemelerinde gelirimiz olmadığı için sorun yaşıyoruz. Acentelerin en az 5 aylık daha can suyuna ihtiyacı var.”
ÇTSO Meclis Üyesi İlke Diler: “Kapalı olan işletmelerin personeli yeni bir iş bulabiliyor ama bu süreçte özellikle hizmet sektöründe yaşanan işe giriş ve çıkışlar kısa çalışma ödeneğinden faydalanmalarına engel oluyor. Canlı müzik, restoran, kafe bar, gece kulübü ve kıraathaneler çok uzun süredir kapalı. Kredi kullanmak zorunda kalan bu sektör temsilcilerinin tüm ödemelerini pandemi sonrasında kepenk açtığı zaman, hayat normale döndüğü zaman başlamalı. Mevcut kredi ve vergilerin anapara ve faiz ödemesiz olarak yeniden yapılandırmasını ve normalleşmenin olacağı zamana kadar sürelerin uzatılmasını istiyoruz.
Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek: “6331 sayılı İş Kanunu çok tehlikeli sınıflarda denetimler havuz sisteminde olmalı. Yapı denetimini kendi seçen firmanın denetimleri evrak üzerinde kalıyordu. Havuz sistemi ile bir anlam kazandı. Aynı sıkıntı şimdi iş sağlığı ve güvenliği için başladı. Kentsel dönüşümde tanınan limitler ve otopark yönetmeliği işleyişinde sorunlar var. Tapu harçlarının kalıcı olarak %2 olmasını talep ediyoruz.”
ÇTSO 20 no’lu Meslek Komite Başkanı Faruk Kartal: Milli Eğitime bağlı anaokulu ve kreşlerin 5 Ocak’ta tekrar açılacağını 4 Ocak’ta öğrendik. Kurslarda hafta içi çocuklarımıza 13.00-16.00 saatleri arası, yetişkinlere ise 18.00-20.30 hizmet veriyoruz. Ama bu saatlerde hem katılım çok az hem de istenilen verimde değil. Öğrenci belgesi olan kişilerin hafta içi ve dışı kısıtlama saatlerinden muaf tutulmasını talep ediyoruz. Anaokulları kapandı kreşler açık kaldı. Ama maalesef zor bir sürece maruz kaldık. Kreş ve anaokulu ayrımında net olarak yaş ayrımı yapılması ve yaş sınırlarının yeniden belirlenmesi lazım. Dershaneler hep en geri planda, burada eğitim alan gençler hayatlarının en önemli sınavlarına hazırlanıyorlar. Hep son dakika açıklamalar oluyor. Halk eğitim merkezleri özel sektöre rakip olmamalı. Halk Eğitim Müdürlükleri destekleme ve yetiştirme kursları açılmamalı. Kanunda zaten yeri yok ama yerelde uygulanabiliyor. Kamu Kurumları Devlet Malzeme Ofisine kayıt olarak daha pahalı olduğu halde medikal malzeme satılabiliyor. Medikal sektörünün çok uzun süre ödemelerini alamaması veya alacağından indirim yaparak alınması rutin bir süreç haline geldi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde denetim sıkıntısı var. Bir de OSGB’lerde emekli doktorlar çalıştırıldığında maaşlarında yapılan ciddi kesintiler işin nitelikli ve ehli kişiler tarafından yapılmasında sorunlar yaratıyor.”
ÇTSO 15 no’lu Meslek Komite Başkanı İlhami Gezici: “Turizmcilere verilen kredilerin vadesi geldi ama iş yapamadıkları için bu krediler ödenemez duruma geldi. Uzun vadeli ödeme planları olan kredilere olmalı. Gelişmiş ülkelerde hibe desteği var, biz de aynı destekleri bekliyor ve istiyoruz.”
ÇTSO 14 no’lu Meslek Komite Başkanı Sezer Güner: “Öğrenci servisi işi pandemide en fazla zarar gören sektörler arasında. Durumumuz çok sıkıntılı. S plakalı araçlarla yerelde ilçelere dahi gidemiyoruz. Özel okullar mücavir alan dışında olmasından dolayı hizmet veremiyoruz. Bununla ilgili kanuni düzenleme istiyoruz. Kredilerin uzun vadeli olmasını istiyoruz. Araçların masrafları çok ağır ama bunları ödeyecek gelirimiz yok. Banka kredisi olmayan araçlarımızı satıp bu dönemi atlatmaya çalışıyoruz. KGF kredilerinin yeniden uygulanmasını istiyoruz. Araçlarımızın kullanılmadığı ve trafikten kaldırdığımız dönemlerde MTV’den muaf olmasını istiyoruz.”
ÇTSO Meclis Üyesi Armağan Aydeğer; “2020 Mart ayından itibaren kullanılmaya başlanan KGF kredilerinin ertelenmesi veya ötelenmesi, özellikle sezonun olmadığı dönemlerde ödeme alınmamasını talep ediyoruz. KDV oranının %1 olarak 2021 sonuna kadar olması, stopaj ve SGK konusunda çalışan ücretleriyle ilgili 2021 yılında istisnalar uygulanması, emlak vergisi gibi ve diğer doğrudan vergiler için 2021 yılında belirli oranlarda hibe uygulaması, temel giderlerimiz olan elektrik, doğalgaz ve su gibi enerji kalemlerimizde 2022 yılına kadar sübvansiyonlar sağlanması bizlere can suyu olacaktır. Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı’na konaklama işletmecileri olarak cirodan her ay on binde yedibuçuk oranında ödeme yapıyoruz. En azından 2021 yılında bu katkı paylarının ertelenmesi veya pandemi sürecinde muaf tutulmamız, yurt işletmelerimiz çok uzun zamandı kapalı olduğu halde mal sahibi kamu değilse kira ödemelerine devam etti, birçok yurt işletmecimiz işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Kiracı ile kiralayan arasında iki tarafı da mağdur etmeyecek bir kira düzenlemesi olmasını talep ediyoruz.”
Toplantı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplaması ile tamamlandı.